18. Glavna redovna skupština UHB – HEP-a

113. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
22/03/2023
Uskrs 1991.g.
04/04/2023

18. Glavna redovna skupština UHB – HEP-a

U skladu sa Statutom udruge i temeljem odluke 11. sjednice Središnjeg odbora, 25.03.2023. god, u mjestu Donja Stubica u Hotelu Terme Jezerčica  održana je 18. Glavna redovna skupština UHB HEP 90.-95.

Skupština je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske, a potom je skupštinu otvorio predsjednik udruge Vinko Sesar zamolivši sve nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim, nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kao i umrlim hrvatskim braniteljima, članovima udruge umrlim u periodu između dvije skupštine.

Nakon usvojenog dnevnog reda nazočni sabornici su u 2. točci dnevnog reda izglasali predloženi Poslovnik o radu Glavne redovne skupštine. Predsjednik udruge je dao na glasovanje prijedlog Središnjeg odbora da  Radno predsjedništvo koje će u daljnjem tijeku voditi rad skupštine bude u sastavu: predsjednik Stipe Sučić i članovi radnog predsjedništva Darko Luke, Ivica Širić, Ivica Brakus i Mladen Zuzić.

U 3. točci dnevnog reda osim radnog predsjedništva izabrano je verifikacijsko povjerenstvo, zapisničar te ovjerovitelji zapisnika. Svi prijedlozi su jednoglasno usvojeni.

Predsjednik verifikacijskog povjerenstva Goran Vrbanić je izvijestio skup da od 122 pozvanih sabornika izabranih na izbornim skupštinama regionalnih odbora skupštini  nazočno njih 82 s pravom glasa. Time su po Statutu i Poslovniku o radu ispunjeni svi uvjeti da će sve donesene odluke na 18. Glavnoj redovnoj skupštini biti pravovaljane.

Predsjednik radnog predsjedništva je g. Tihu Lasića zamolio da se obrati skupu kao jedan od predsjednika u nizu koji su u prethodnom  razdoblju obnašali ovu funkciju . Tiho je pozdravio skup podsjetio sve prisutne na blistav put i dostignuća udruge te poželio još veće i značajnije ciljeve ovoj udruzi.

Izvješće o radu udruge za 2022. je bila 4.točka dnevnog reda. Izvješće  je podnio predsjednik udruge  Vinko Sesar.

Peta točka dnevnog reda je bila izvješće o rebalansu proračuna za 2022. te  financijskom poslovanju udruge za 2022. god. Izvješće je podnio član  Nadzornog odbora Stjepan Hodak zbog izostanka Predsjednika GNO g. I. Kalca.  U samom izlaganju pobrojio je sve sjednice Nadzornog odbora i ustanovio da nije uočio nikakve greške u vođenju financijskih knjiga Udruge.

Oba izvješća su jednoglasno usvojena .

U 7. točci dnevnog reda Predsjednik Udruge je predočio plan i program rada za 2024. god.  Glavni tajnik Udruge Dario Lisinski je za taj program predstavio i financijski plan za 2024. god. Plan i program se bitno ne razlikuje od predhodnih godina pa uz očekivanu donaciju HEP-a i HOPS-a  neće smanjivati financijski plan za 2024.godinu. Spomenuti plan je načinjen u formi i gabaritima predhodnih planova. Potreba za donošenjem odluka za plan za 2024. je obrazložena da taj dokument donosi skupština UHB HEP-a a ona se sastaje samo jednom  godišnje ili po potrebi.

Skupština je jednoglasno usvojila i plan i program rada i financijski plan.

U 8. točci dnevnog reda izmjene Statuta Udruge tajnik Udruge izložio je prisutnim sabornicima potrebu da se Statut prilagodi novim potrebama udruge a naročito u smislu omogućavanja organizacije Skupštine Udruge i nekim drugim vidovima organizacije ( virtualno – video konferencijom , ili neki drugi oblik medija ) a sve uzrokovano mogućim novim ograničenjima koji bi mogli nastati u nekim novim vremenima. Sveobuhvatniju promjenu statuta očekuje se u nekom novom razdoblju kad se pojavi potreba za istim.

Skupština je jednoglasno usvojila izmjene Statuta.

Obzirom da su u proteklom periodu preminula dva člana tijela udruge Skupština ima ovlast i mogućnost imenovati nove članove udruge za nepopunjena tijela udruge.

Za preminulog Željka Pogačića ROSH je predložio a Skupština imenovala Darka Cvetkovića kao člana središnjeg odbora, za preminulog Zlatka Totha , ROIH je predložila Skupština imenovala Zlatka Golubovića kao člana Suda časti.

Pod točkom razno upriličena je svečana dodjela zahvalnice g. Ivici Kopfu za njegov doprinos radu udruge a prije svega za organizaciju i doček svih branitelja u Vukovaru na dan pada Vukovara, 18.11. svih ovih godina unazad, a bilo ih je mnogo.

Povjerenstvo za informiranje.