22. obljetnica VRO „Oluja“

Mi ne damo da nam Oluja padne u zaborav
05/08/2017
Dan Domovinske zahvalnosti-OLUJA
10/08/2017

22. obljetnica VRO „Oluja“

U hrvatskom kraljevskom gradu Kninu povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“ u prostorima Elektre Šibenik, pogona Knin okupilo se preko 200 branitelja, članova UHB HEP 1990.-1995. kako bi svečano obilježili dan kada je nakon više od četiri godine oslobođen Knin od velikosrpske okupacije i kada je u samo 4 dana oslobođeno i vraćeno u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske preko 10 000 km2 državnog teritorija.
Sve sudionike su kao i svake godine do sada u ranim jutarnjim satima srdačno dočekali kolege, članovi Ogranka Knin i potrudili se da se članovi Udruge nakon dugog putovanja okrijepe i osvježe. 
U kratkom protokolarnom dijelu nakon odavanja počasti svim poginulim i nestalim braniteljima glasnogovornik Udruge Tihomir Lasić je pozdravio sve branitelje, članove Udruge na čelu sa svojim predsjednicima regionalnih odbora i predsjednikom Udruge Davorom Tomljanovićem a posebno je pozdravio i zahvalio im se na dolasku predsjednika Uprave HEP d.d. Pericu Jukića, člana Uprave HOPS d.o.o. Zdeslava Čerinu, direktora HEP ODS d.o.o. Nikolu Šulentića, pomoćnika direktora HEP ODS d.o.o. Davora Sokača i upravitelja pogona Knin Antu Bojčića. Skup su pozdravili i zaželjeli dobrodošlicu u ime domaćina upravitelj pogona Knin Ante Bojčić i predsjednik ROJH Ivica Brakus. 
Predsjednik Uprave HEP d.d. je u kratkom obraćanju naglasio kako je 5. kolovoza kao jedan naoko običan dan i te kako važan u novijoj hrvatskoj pobjedi, kako nosi simboliku svih ratova u kojima su se Hrvati borili za svoju slobodu i svih oslobađanja koje su vodili. Kao i sam sudionik VRO na slunjskom ratištu izrazio je zahvalnost svim braniteljima jer zna dobro koliko je svaki pojedinac trebao uložiti htijenja i napora da bi operacija u potpunosti uspjela. Osobito se ne smije nikad zaboraviti one koji su u Oluji položili svoje živote i ugradili ih u temelje Hrvatske.
Na kraju obraćanja predsjednik UHB HEP 1990.-1995. Davor Tomljanović je zahvalio svim sudionicima proslave što su po teškim vremenskim uvjetima i nesnosnim vrućinama našli vremena i došli u Knin proslaviti veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske. Čestitajući braniteljima njihov dan naglasio je da svi branitelji ne smiju nikada odustati od daljnje borbe za istinu o cijelom Domovinskom ratu, a posebno o Oluji kao legitimnoj i čistoj VRO posebno sada kada se bude demoni prošlosti, isti oni koji proglašavaju pokolje nedužnog hrvatskog puka svojim ustancima, a podršku nalaze kod onih koji još uvijek plaču za prošlom državom. Ta borba će biti teška i duga ali zbog svih naših žrtava u toj borbi treba ustrajati.
Svi sudionici su se nakon toga uputili u središte Knina i pridružili se mimohodu koji se kretao od tvrđave do crkve Gospe velikog krsnog zavjeta u kojoj je održano svečano misno slavlje.
Po završetku mise branitelji, članovi Udruge i gosti su predvođeni predsjednikom Udruge i predsjednikom Uprave HEP-a položili vijenac i zapalili svijeću na gradskom groblju u Kninu kod centralnog križa za sve poginule i nestale branitelje kao i za sve nedužne žrtve u Domovinskom ratu.