Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 05. kolovoza 2023.

11. međuogranski susret branitelja ROIH-a u Viljevu
25/07/2023
ROZH obilježio 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
30/08/2023

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 05. kolovoza 2023.

Republika Hrvatska, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na Kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Na obilježavanju 28. obljetnice u Kninu udruga je učestvovala sa 180 članova koji su  na dostojanstven način obilježili za nas taj veliki datum. Čak ni vrlo loše olujno vrijeme nije spriječilo Hrvatske branitelje Hrvatske elektroprivrede da odaju počast svim našim poginulima nestalima i preminulim braniteljima.

Prisutnima se   obratio predsjednik   udruge UHB HEP – a   g. Sesar Vinko,     te predsjednik ROJH – a g. Ivica Brakus , direktor HE Jug g. Ivan Krnić, inače član naše udruge. Unatoč promjenama u službenom protokolu radi nevremena izaslanstvo udruge položilo je cvijeće i zapalilo svijeće kod glavnog križa na centralnom groblju u Kninu.