Dan sjećanja na žrtve Vukovara

31.OBLJETNICA ŠKABRNJE
21/11/2022
SABORSKO – GRAD NA KAPELI , 12.11.2022.
22/11/2022

Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine Republika Hrvatska danas obilježava pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ ,  a to je  Hrvatski sabor zakonski donio  na sjednici održanoj u 28. veljače 2020. kada je usvojio Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Kako bi se poklonilo žrtvama i  odala počast, u herojski grad danas je stiglo na desetke tisuća ljudi, poznatih i nepoznatih svi sa istim ciljem da se ne zaboravi i pijetetom se sjetiti žrtve Vukovara, Škabrnje, Baćina, Saborskog i drugih mjesta na kojima su stradali Hrvati u domovinskom ratu.

Obilježavanje Dana sjećanja započelo je ispred Opće županijske bolnice Vukovar, gdje je održan prigodni program. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima, kao i svim nevinim žrtvama Domovinskog rata.

Tradicionalna kolona sjećanja s dužnosnicima Republike Hrvatske, hrvatskih županija i Grada Vukovara krenula je od Opće bolnice istim putem kojim su Vukovarci hrvatske nacionalnosti protjerani iz svog grada, kako bi podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

U dvorištu terenske jedinice Vukovar distribucijskog područja „Elektra“ Vinkovci, usprkos lošem vremenu  okupilo se 300-tinjak  članova  UHB HEP 1990.-1995., djelatnika HEP d.d. i HOPS d.o.o.

Prigodnim riječima sudionike skupa su pozdravili predsjednik ROIH-a Ivica Širić i direktor DP Elektra Vinkovci Vladimir Čavlović u ime domaćina skupa, član uprave HEP-a Tomislav Šambić, član uprave HOPS-a Dejan Liović. Svojim prisustvom skup su uveličali gradonačelnik Našica g. Krešimir Kašumar, kao i dogradonačelnik Našica i saborski zastupnik  Hrvoje Šimić.

Prisjetili su se poginulih i nestalih branitelja HEP-a iskazali podršku UHB HEP-a 90.,-95. koja čuva od zaborava imena i herojska dijela naših djelatnika, prijatelja, suboraca, da se 18.11.1991. nikada ne zaboravi. Na kraju obraćanja predsjednik Udruge Vinko Sesar je naglasio da na ovom svetom mjestu, za nas branitelje, ispod hrvatskog barjaka moramo biti ponosni i s puno pijeteta i s molitvom na usnama odati počast našim poginulim i nestalim kao i preminulim braniteljima. Zahvala domaćinima koji su usprkos vremenskim nevoljama uspjeli organizirati i primiti pod svoj krov tolike sudionike.

Nakon ovog prigodnog skupa članovi i gosti  pridružili su se koloni sjećanja kod Vukovarske bolnice.

U isto vrijeme 100-tinjak branitelja sudjelovalo je na komemoraciji i koloni sjećanja u Škabrnji predvođeni Damirom Sunkom i Zvonimirom Morićem – Gluhajićem koji su zapalili svijeće kod spomen ploče u „ Elektri „Zadar“ .

Nakon ovoga posjeta Vukovaru mora se reći da ni kiša, ni godine  ni ostale nepogode ne mogu ugasiti svjetlo Vukovara koje gori u nama.