VUKOVAR GRAD HEROJ 1991.-2017.

Škabrnja
21/11/2017
Otvorenje Spomen ploče poginulim braniteljima – Elektra Sisak
10/12/2017

VUKOVAR GRAD HEROJ 1991.-2017.

       Ponedjeljak, 18.11.1991.

       „Nemilice nas tuku, prokleti bili! Grad je sav u ruševinama. Zlotvori, pa ovdje su i   

       njihove kuće, njihovi sokaci, djetinjstva i uspomene. Zar žele uništiti sebe? Zar

       nisu svjesni toga? Ali izdržat ćemo. Neće nas ubiti ta sila oružja. Izgradit ćemo

       novi Vukovar. A kako lastavica navješćuje dolazak proljeća, tako svaka rana

       Vukovara navješćuje dolazak stoljetnog sna o slobodi.“ 

       (Ivan Mravak „Svjetlost Vukovara“)

 

Herojski grad Vukovar bio je i ovog 18.11., na 26. obljetnicu pada obrane grada mjesto posebnog pijeteta za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i sve nevine civilne žrtve.

Iz svih krajeva Hrvatske, u dvorištu terenske jedinice Vukovar distribucijskog područja Elektra Vinkovci, kao i svake godine došli su u velikom broju članovi UHB HEP 1990.-1995., djelatnici HEP d.d. i HOPS d.o.o. odati počast svim poginulim i nestalim braniteljima Vukovara, svim poginulim civilnim žrtvama, a posebno svojim poginulim i nestalim kolegama, djelatnicima pogona Vukovar.

Komemorativni skup je počeo himnom „Lijepa naša“ u izvedbi klape „Elektrodalmacija“ iz Splita.

Minut šutnje i vječna hvala Petru Furunđiji, Borislavu Garvanoviću, Mihaelu Janjiću, Anti Miloradu, Tomislavu Prpiću, Zdenku Tici, Zvonimiru Velneru i za sve žrtve Vukovara.

U uvodnom dijelu programa voditeljica programa Danijela Buzov pozdravila je sve članove Udruge, brojne goste, a posebno članove obitelji poginulih i nestalih kolega iz pogona Vukovar i zahvalila im na dolasku i podršci koju pružaju Udruzi u nastojanju da se njihova žrtva i žrtve svih Vukovaraca nikada ne zaborave.

Prigodnim riječima sudionike skupa su pozdravili predsjednik ROIH-a Anđelko Radić i direktor DP Elektra Vinkovci Damir Čalić u ime domaćina skupa, član Uprave HOPS d.o.o. Darko Belić, predsjednik Uprave HEP d.d. Perica Jukić i na kraju predsjednik UHB HEP 1990.-1995. Davor Tomljanović.

Svi su naglasili da  Vukovar ne smije biti mjesto posebnog pijeteta i sjećanja svake godine, samo na današnji dan, nego grad koji mora ujediniti cijelu Hrvatsku da postane zemlja prosperiteta i uspjeha. Tu posebno treba misliti na mlade naraštaje da ostanu živjeti i raditi u Vukovaru, graditi svoj grad za bolju budućnost  i da mladi naraštaji nikada ne zaborave 18.11.1991.

Na kraju obraćanja predsjednik Udruge Davor Tomljanović je naglasio da na ovom svetom mjestu, na križnom putu od bolnice do groblja, ispod hrvatskog barjaka moramo biti ponosni i s puno pijeteta i s molitvom na usnama odati počast našim junacima.  

Nakon prigodnih obraćanja izaslanstva Udruge, HEP-a i HOPS-a,  sindikata NSRHEP-a i HES-a su ispred spomen obilježja u zgradi pogona položili vijence i upalili svijeće.

Uz pjesme „Zemlja dide mog“, „Otišo je s mirisima jutra“ i „Ne dirajte mi ravnicu“ u izvedbi klape Elektrodalmacija sudionici skupa su se uputili do Opće bolnice Vukovar gdje su se pridružili koloni sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskog rata. 

 

           „Iz majčinog krika sloboda se rađa i uskoro bijela zaplovit će lađa, do sunca,

            iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće, Vukovar. Stoji  

            grad“.

            (Pjesma „Vukovar“, Hrvoje Hegedušić, 1991.)