Vukovar – Škabrnja 1991 – 2019

Program Vukovar – Škabrnja
15/11/2019
Napad na Dubrovnik
06/12/2019

Vukovar – Škabrnja 1991 – 2019

Na 28. obljetnicu pada obrane grada Vukovara mjesta posebnog pijeteta, u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, sve nevine civilne žrtve i ove godine iz svih krajeva Hrvatske, u dvorištu terenske jedinice Vukovar distribucijskog područja Elektra Vinkovci, okupio se velik broj članova  UHB HEP 1990.-1995., djelatnika HEP d.d. i HOPS d.o.o.

Komemorativni skup je počeo himnom „Lijepa naša“ u izvedbi zbora „Društvo hrvatska žena Vukovar“ iz Vukovara, te minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile, u mislima sa svojim poginulim i nestalim kolegama, djelatnicima pogona Vukovar: Petru Furunđiji, Borislavu Garvanoviću, Mihaelu Janjiću, Anti Miloradu, Tomislavu Prpiću, Zdenku Tici i Zvonimiru Velneru.

U uvodnom dijelu programa voditelj programa glasnogovornik udruge Tihomir Lasić pozdravio je sve članove Udruge, brojne goste, a posebno članove obitelji poginulih i nestalih kolega iz pogona Vukovar te zahvalio im se na dolasku i podršci koju pružaju udruzi u nastojanju da se njihova žrtva i žrtve svih vukovaraca nikada ne zaborave.

Prigodnim riječima sudionike skupa su pozdravili predsjednik ROIH-a Anđelko Radić i direktor DP Elektra Vinkovci Vladimir Čavlović u ime domaćina skupa, član uprave HEP-a Tomislav Šambić, predsjednik uprave HOPS Tomislav Plavšić i na kraju predsjednik UHB HEP 1990.-1995. Davor Tomljanović. Svojim prisustvom su uveličali: član Uprave HEP d.d. Saša Dujmić, direktor HEP ODS-a Nikola Šulentić, član uprave HOPS-a Dejan Liović, direktor HOPS-a prijenosnog područja Zagreb Ivan Sičaja, direktor HOPS-a prijenosnog područja Osijek Mario Popić, direktor Elektroslavonije Osijek Danijel Ilić, direktor HEP-Plina Damir Pećušak, direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva pogon Osijek Ivica Mihaljević, direktor HEP Elektra Predrag Bogičević i voditelj terenske jedinice Vukovar Elektre Vinkovci HEP ODS-a Tomislav Krezo.

U svom obraćanju govornici su naglasili da Vukovar ne smije biti mjesto posebnog pijeteta i sjećanja samo na današnji dan već cijele godine, grad koji je ujedinio cijelu Hrvatsku u patnji i ponosu.  Prisjetili su se poginulih i nestalih branitelja HEP-a iskazali podršku UHB HEP-a 90.,-95. koja čuva od zaborava imena i herojska dijela naših djelatnika, prijatelja, suboraca, da se 18.11.1991. nikada ne zaboravi. Na kraju obraćanja predsjednik Udruge Davor Tomljanović je naglasio da na ovom svetom mjestu, na križnom putu od bolnice do groblja, ispod hrvatskog barjaka moramo biti ponosni i s puno pijeteta i s molitvom na usnama odati počast našim junacima. 

U isto vrijeme 100-tinjak branitelja sudjelovalo je na komemoraciji i koloni sjećanja u Škabrnji predvođeni Danijelom Vincetićem i Mišom Verajom uz domaćina direktora HEP ODS-a Elektre Zadar Tomislava Dražića.

Nakon prigodnih obraćanja izaslanstva Udruge, HEP-a i HOPS-a,  sindikata NSRHEP-a i HES-a su ispred spomen obilježja u zgradi pogona položili vijence i upalili svijeće.

Potom su se okupljeni pridružili cijeloj Hrvatskoj okupljenoj ispred vukovarske bolnice i u koloni sjećanja, koloni od 60 000 ljudi prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.