Dan Udruge

16. glavna izborna Skupština UHB HEP 1990.-1995.
30/11/2020
Operacija Zima ’94
24/12/2020

Dan Udruge

1. prosinca 1995. godine prostorijama TE – TO u Zagrebu uz prisustvo 33 osnivača, osnovana je UHB HEP 90.-95. Na skupštini su obrazloženi razlozi osnivanja i ciljevi koje je iznio Stjepan Dumbović u ime Inicijativnog odbora – „Hrvatski branitelji nakon demobilizacije nailaze na niz problema i barijera vraćajući se mirnodopskim uvjetima života u civilnom društvu, a kako bi se uočeni nedostaci otklonili, posebice što se tiče djelatnika Hrvatske elektroprivrede, a koji su bili sudionici Domovinskog rata, razlozi su koji su doveli da bi ovaj Inicijativni odbor izašao s prijedlogom osnivanja „Udruge hrvatskih branitelja HEP – a 1990.n– 1995.“ Udruga, odnosno tijela koja budu izabrana da je vode, zalagat će se za primjeren odnos prema svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata, stavljajući težište rada prema demobiliziranim djelatnicima HEP – a kako bi se njihovi problemi otklonili unutar sustava Hrvatske elektroprivrede. Ciljevi Udruge su potaknuti rukovodne strukture u Hrvatskoj elektroprivredi na primjereniji odnos prema sudionicima Domovinskog rata iz HEP –a, a koji u dosadašnjem proteklom vremenu od demobilizacije do danas nije dostatan.“

 Za prvog predsjednika tada je bio izabran Marijo Cigrovski, za potpredsjednike Krešo Golubar i Franjo Hlavati, za članove Središnjeg odbora Siniša Kežman, Zlatko Klobučar, Zlatko Korenika, Željko Maurović i Bojan Varičak, te u Nadzorni odbor Kažimir Aras kao predsjednik, Vlado Kovač i Ivica Majer kao članovi. 

Ovom izbornom skupštinom započela je djelatnost Udruge koje će u vrlo kratkom vremenu postati glavna udruga hrvatskih branitelja HEP– a, te će od početnih 33 osnivača, povećati svoj broj na preko 3000 članova. Takvom uspjehu u radu Udruge svakako je doprinijelo i pozivanje na zajedništvo, tekovine Domovinskog rata, solidarnost, jednakost. To su bile one vrijednosti koje su te radnike vodile u Domovinskom ratu prema formiranju samostalne Republike Hrvatske.
U poslijeratnom vremenu trebalo je njihove kapacitete ponovno ujediniti i usmjeriti prema rješavanju problema na koje su ti branitelji nailazili. Moto kojim su djelatnici HEP – a bili pozvani na uključivanje u rad Udruge bio je „Zajedno u ratu – zajedno u miru“. On je najbolje utjelovio odnos Udruge prema razvojačenim braniteljima.