Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

Iz Arhive – Foto album – Kutina, 2010.
26/05/2020
102. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
09/06/2020

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske

“Odkad je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu. Oružana sila je jedan od bitnih čimbenika za osiguranje suvereniteta i identiteta opstojnosti države i naroda. Vi ste izašli iz krila hrvatskog naroda, vi ste začetak i buduće hrvatske vojske.”

rekao je prvi predsjednik dr.Franjo Tuđman na smotri Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao:
“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

 

Povodom Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske ministar hrvatskih branitelja uputio je čestitku

Obilježavajući 29. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, s ponosom se prisjećamo svečanog postrojavanja Zbora narodne garde, kada su 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Hrvatska vojska stvorena je u Domovinskom ratu, u kojem je pobijedila. U obrani i oslobađanju naše domovine mnogi su žrtvovali svoje živote da bismo danas živjeli u slobodnoj i samostalnoj državi. Njima dugujemo vječnu zahvalnost.

Hrvatska je danas priznata članica Europske unije i NATO saveza, a hrvatski vojnici od branitelja domovine postali su čuvari mira diljem svijeta. Njihov je doprinos u međunarodnom okruženju iznimno cijenjen, a iskustvo iz Domovinskog rata neprocjenjivo.

Danas su u redovima Hrvatske vojske sinovi i kćeri hrvatskih branitelja koji s ponosom služe svojoj domovini, a postrojbe HV-a nose imena brigada proslavljenih u Domovinskom ratu.

Kao i u Domovinskom ratu, hrvatski narod i danas vjeruje Hrvatskoj vojsci. To je najveće priznanje, ali i postignuće koje trajno obvezuje na požrtvovnost i predanost vojnom pozivu.

Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske – ostanite domovini vjerni!

Ministar hrvatskih branitelja
Tomo Medved