Početak Domovinskog rata

10. Izborna skupština ROIH-a
03/03/2020
10. Izborna skupština ROZH
05/03/2020

Početak Domovinskog rata

Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske oranizirali su obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj prisječajući se 1. ožujka 1991. godine oružanog sukoba hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. . Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske. U sukobu nije bilo mrtvih i nije korišteno teško naoružanje, ali se kolokvijalno za njega uvriježio naziv “bitka”, do tada doista takve ozbiljne oružane borbe nije bilo.

Program središnjeg obilježavanje započeo je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Nakon svete mise formiran je „Mimohod pobjednika“ ulicama Pakraca prema rimokatoličkom groblju, gdje je na Spomen-obilježju hrvatskim braniteljima odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Na prostor ispred Tržnice Pakrac, održano je svečano postrojavanje sudionika te svečanost obilježavanja, uz obraćanje uzvanika.

 Na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju u Pakracu 1. ožujka oko 20 sati, upriličeno je paljenje „29 baklji pobjede“, kao simbol 29 godina od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.