Vukovar – Škabrnja 2018.

Sportski susreti regije Zagreb
16/11/2018
Međuogranski susreti ROJH-a, HE na Cetini
26/11/2018

Vukovar – Škabrnja 2018.

Bitka za Vukovar je najveća bitka hrvatskih oružanih snaga u Domovinskom ratu. Od sredine kolovoza pa sve do 18. studenog, u toj nezapamćenoj histeriji i sveopćoj mržnji svega hrvatskog pokazalo se pravo lice takozvane jugoslovenske narodne armije koja je uz svesrdnu pomoć paravojnih i četničkih snaga pokušala slomiti otpor hrvatskih  branitelja grada.

Herojski otpor branitelja Vukovara bio je najvažniji povod međunarodnom priznanju Hrvatske i postao je temelj svih budućih pobjeda hrvatske vojske koje su uslijedile nakon toga, a završile su veličanstvenom pobjedom u  VRO Oluja.                                                          

Pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ 18.11. obilježn je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i 27 godina od pada obrane grada i početka stradanja tisuća njegovih žitelja i branitelja koji su bili zatvoreni i mučeni prvo u Borovo komercu i Veleprometu, a potom u brojnim koncetracijskim logorima u Srbiji. Najveći masovni, ratni zločin dogodio se na Ovčari gdje su srbočetnici zvijerski mučili i pogubili 264 ranjenika i civila iz vukovarske Opće bolnice.

Za ovu tužnu obljetnicu u Vukovar je iz svih krajeva Hrvatske stiglo preko 500 hrvatskih branitelja, članova UHB HEP 90.-95. kako bi se prisjetili svih hrabrih vukovarskih branitelja i nevinih civilnih žrtava, djece žena i staraca koji su ostali uz svoje očeve, muževe i sinove u Vukuvaru, u svojim domovima i koji su poginuli i stradali u obrani grada i agresiji na Vukovar.

S puno pijeteta svi nazočni su minutom šutnje odali dužnu počast našim poginulim i nestalim braniteljima, kolegama iz pogona Vukovar, Petru Furunđiji, Borislavu Garvanoviću, Mihaelu Janjiću, Anti Miloradu, Tomislavu Prpiću, Zdenku Tici, Zvonimiru Velneru.

Glasnogovornik Udruge Tihomir Lasić je u ime Središnjeg odbora UHB HEP 90.-95.  i predsjedništva Regionalnog odbora za istočnu Hrvatsku  kao organizatora skupa pozdravio sve nazočne i zahvalio im na dolasku. Posebno je pozdravio obitelji  poginulih i nestalih branitelja, kolega iz Pogona Vukovar,  sve članove Udruge, djelatnike HEP-a i HOPS-a iz Regionalnih odbora za središnju, zapadnu, južnu i istočnu Hrvatsku, predsjednika Udruge Davora Tomljanovića, glavnog tajnika Udruge Igora Kalca, predsjednike regionalnih odbora, Vinka Sesara iz ROSH-a, Ivicu Brakusa iz ROJH-a, Mladena Zuzića iz ROZH-a i Anđelka Radića iz ROIH-a, predsjednika Suda časti Vladimira Čalu kao i sve članove Središnjeg, Izvršnog, Nadzornog odbora i Suda časti Udruge, predstavnike sindikata iz HEP-a i HOPS-a, predstavnike svih medija, novinare Vjesnika HEP-a  kao i sve kolegice i kolege.

Poseban pozdrav je upućen  svim članovima Udruge, njih preko 150  koji su se pridružili obilježavanju 27. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja i nevinih civilnih žrtava u Škabrnji   koje u ime Udruge predvodio član SO Josip Gracin.

I ove godine pozivu Središnjeg odbora odazvali su se brojni gosti. Zbog spriječenosti predsjednika Uprave HEP d.d. Frane Barbarića s nama su bili  Marko Ćosić i Tomislav Šambić, članovi Uprave HEP d.d.

Upravu HOPS d.o.o. predvodio je predjednik  Mario Gudelj sa suradnicima, članom uprave Ivicom  Modrićem, direktorma Prijenosnog područja Osijek i Zagreb, Mariom Popićem i Ivanom Sićajom, direktorom Sektora za poslovnu i procesnu informatiku i telekomunikacije HOPS-a Igorom Ivankovićem i direktorom  Sektora za vođenje EES-a i tržišta Tomislavom  Plavšićem.

Pozivu su se odazvali i pozdravljeni su:  direktor HEP Plin d.o.o. Damir Pećušak, direktor DP Elektroslavonija Osijek Danijel Ilić, direktor DP Elektra Vinkovci Vladimir Čavlović sa suradnicima, i na kraju poseban pozdrav je upućen upravitelju terenske jedinice Vukovar, DP Elektra Vinkovci Tomislavu Krezi i svim djelatnicama i djelatnicima terenske jedinice Vukovar koji su kao i prijašnjih godina uložili  veliki napor u organizaciji skupa i dočeka sudionika sjećanja.  

Ispred spomen obilježja  u zgradi terenske jedinice Vukovar za sve poginule i nestale Vukovarce vijence su položili i upalili svijeće izaslanstvo UHB HEP 1990.-1995., izaslanstvo HEP d.d.  i  izaslanstvo HOPS d.o.o. kao i predstavnici sindikata HES-a i NSRHEP-a.  

U kratkom umjetničkom dijelu programa naša kolegica iz terenske jedinice Vukovar Danijela Buzov je pročitala stihove pjesme Hrvoja Hegedušića „Stoji grad“. 

Srca svih nazočnih razgalio je nastup tamburaškog sastava Biseri iz Varaždina kojeg su  prije pet godina osnovali   pripadnici zasebne postrojbe PU Varaždinske koja je s 185 pripadnika sudjelovala u obrani Vukovara. 21 pripadnik jedinice je poginuo, 5 pripadnika se još vode kao nestali , a 119 njih je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. Glavni motiv  osnivanja i rada im  je bio da jednog dana mogu zasvirati u Vukovaru 18.11. na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara.

Na samom početku sjećanja izveli su Lijepu našu, a potom pjesme  „Ne dirajte mi ravnicu“, „Rane devedesete“ i možda najljepšu pjesmu ikad spjevanu o Vukovaru „O divni moj Vukovaru ti“.

Posebna priča prati pjesmu Miroslava Škore „Ne dirajte mi ravnicu“  koja je prvi put u radijskom prostoru izvedena 01. 08.1991. nakon progona mještana Aljmaša pod orginalnim naslovom „Ja ću se vratiti“  i koja je od tada  postala pobjednička pjesma svih hrvatskih branitelja, pjesma nade i vjere svih prognanih da će se jednog dana  vratiti svojim domovima.

Predvođeni barjaktarima koji su nosili zastave Udruge i svih regionalnih odbora, s puno pijeteta,  sudionici su se  uputili prema  Općoj bolnici Vukovar gdje su se   pridružili koloni sjećanja.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata zajedničko izaslanstvo Udruge, HEP-a i  HOPS-a je  ispred centralnog križa položilo vijenac i upalilo svijeću za sve žrtve Vukovara.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji na Vukovar na vukovarskom groblju  molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

Na isti dan obilježena je i 27. godišnjica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu. Mimohodom u koloni sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa i spomen obilježja u Škabrnji uz 100-tinjak branitelja HEP-a i HOPS-a žrtvama Škabrnje odali su počast Nikola Šulentić, direktor HEP Operatora distribucijskog sustava sa pomoćnicima Davorom Sokačom, Antom Pavićem, Tomislav Dražić, direktor DP Elektre Zadar, Ernest Petry, direktor DP Elektrolike Gospić te branitelji i zaposlenici iz HEP-a i HOPS-a.  Poginulom branitelju zaposleniku Elektre Zadar, Danijelu Grbinu odana je počast u prostoru Elektre Zadar polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.