ROIH – kroz povijest

 • 20.06.1994.

  U Osijeku formiran ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR)
 • 15.10.1996.

  U Osijeku formiran Regionalni odbor za Slavoniju i Baranju UHB HEP – a 1990. – 1995.
  Za predsjednika regionalnog odbora bio je izabran Bruno Androš iz osječke Elektroslavonije, dok su članovi Predsjedništva odbora bili Darko Larva iz Požege, Zvonko Kovač iz TE – TO Osijek, Zlatko Karaman iz PrP Osijek, Ivan Polhert iz Vukovara, te Željko Gerovac iz Proizvodnje Osijek.
 • 17.11.1997.

  Na proširenom sastanku Predsjedništva RO za Slavoniju i Baranju, održanom 17. listopada 1997. godine, dana je inicijativa za izradu i postavljanje spomen obilježja za sve poginule hrvatske branitelje i sve poginule zaposlenike HEP – a na prostoru tog regionalnog odbora.
  Tada je, po prvi put na razini Udruge, upućena inicijativa za postavljanje spomen obilježja što će u konačnici uroditi postavljanjem središnjih spomenika u Vukovaru i Zagrebu.
 • 04.04.1997.

  Osnovan ogranak Plin Osijek s predsjednikom Anđelkom Radićem,
 • 20.06.1997.

  Osnovan ogranak TE-TO Osijek s predsjednikom Željkom .Gerovcem
 • 11.07.1997.

  Osnovan ogranak Pogon Osijek s predsjednikom Nenadom Generalićem.
 • 25.07.1997.

  Osnovan ogranak Projenos Osijek s redsjednikom Zlatkom Karamanom.
 • 12.09.1997.

  Osnovan ogranak Beli Manastir s predsjednikom Stjepanom Đurinom.
 • 16.12.1997.

  Osnovana podružnica Udruge u sklopu DP Elektra Slavonski Brod.
  Za predsjednika bio je izabran Stjepan Baboselac, a za dopredsjednike Ivan Ščukanac i Željko Kovačević. U Središnji odbor bili su izabrani Stjepan Baboselac, Ivan Ščukanac, Željko Kovačević, Zvonko Pavić i Darko Španić, a u Nadzorni odbor Kruno Trupinić, Adam Stanić i Miro Šokčević.
 • 06.02.1998.

  Osnovan ogranak Vukovar s predsjednikom Ivicom Kopfom, tri tjedna nakon provedbe mirne reintegracije.
 • 25.09.1998.

  Prvi put nakon što su prognani iz Vukovara 19. studenog 1991. godine okupila se većina Vaposlenika – branitelja Pogona Vukovar prigodom susreta Udruge hrvatskih branitelja HEP – a. Susret je organiziran s namjerom da se okupe na mjestu stradanja i da se uruči jednokratna novčana pomoć zaposlenicima Pogona Vukovar kojima je utvrđen drugi stupanj invaliditeta i obiteljima poginulih i nestalih.
 • 20.03.1998.

  Osnovan ogranak Đakovo s predsjednikom Živkom Augustinovićem.
 • 01.10.1998.

  Preminuo je Branko Androš, operativni tajnik Udruge. Udruga je, nakon njegove smrti, poduzela niz akcija kojima se trebalo obilježiti sjećanje na njega i njegovu djelatnost. Kao konačna posljedica toga od 2000. godine redovito se održavao memorijalni sportski turnir koji nosi njegovo ime.
 • 23.12.1998.

  U Osijeku, na području ROIH – a, bilo je organizirano prvo svečano uručenje pomenica Domovinskog rata na razini HEP – a, 23. prosinca 1998. godine, u velikoj dvorani Doma hrvatske vojske. Tom prigodom odlikovano je 306 zaposlenika HEP – a Slavonije i Baranje. U ime Predsjednika RH Franje Tuđmana, odlikovanja je uručio njegov izaslanik Branimir Glavaš.
 • kraj 1999.

  Održane Izborne skupštine ogranaka ROIH – a - u Belom Manastiru s 13 članova gdje je predsjednik postao Stjepan Đurin, u TE – TO Osijek s 33 člana s predsjednikom Mirom Marjanovićem, dopredsjednikom Zdenkom Sičićem, te tajnikom Darkom Hühnom; i u Pogonu Đakovo s 21 članom s predsjednikom Živkom Augustinovićem, dopredsjednikom Vilkom Reiblom i tajnikom Nikom ajdančićem.
 • 10.12.1999.

  Osnovan ogranak Nova Gradiška, koji se izdvojio iz ogranka Slavonski Brod a na mjestu predsjednika i dalje biti Stjepan Baboselac, Željko Kovačević, potpredsjednik i Štefo Dulj, tajnik
 • prosinac.1999.

  Osnovan ogranak Toplana. Ona je u to vrijeme, kao dio toplinarstva HEP – a, tek postala zasebna cjelina; stoga je to bio i razlog njezinog kasnijeg uključivanja u Udrugu. Za predsjednika je bio izabran Zvonimir Kovač, za dopredsjednika Zlatko Marković i tajnika Nenad Bašić.

  Održana izborna skupština ROIH – a na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Bruno Androš, za dopredsjednike Ivan Ščukanac, Anđelko Radić i Stjepan Baboselac, a za predsjednika Nadzornog odbora Ivica Modrić.
 • 29.09.2000.

  ispred upravne zgrade HEP – a u Osijeku, otkriveno je spomen obilježje za 17 zaposlenika i branitelja koji su život izgubili tijekom Domovinskog rata. Spomenik je postavljen na postolju teško stradalom u vrijeme rata koje je do tada nosilo veliki brončani grb i naziv poduzeća Elektroslavonija Osijek. Tada je, s njegove zapadne strane, postavljen novi naziv i grb HEP – a, a na pročelju sa sjeverne strane spomen obilježje palim hrvatskim zaposlenicima i braniteljima HEP – a iz Osijeka. Na spomeniku je bio uklesan ovaj tekst:
  „Prolazniče, zastani i znaj
  U ratu 1991. godine, ovaj su grad obranila
  obična, topla i hrabra ljudska srca njegovih branitelja.
  Grad ostade nepokoren. Osijek ne postade Osek,
  Postade dar za izvor njegova života i ponos njegovim naraštajima.
  Blještavilu pobjede svjetlo i toplinu
  dadoše srcem i vještinom djelatnici HEP – a.“
 • 08.12.2000.

  Održana izvanredna izborna skupština ROIH-a, za predsjednika je bio izabran I. Ščukanac, za dopredsjednike A. Radić i S. Baboselac, te za tajnika D.Larva. U Nadzorni odbor izabrani su M. Marijanović, Ž. Kovačević i jedan član iz PrP – a.
 • 14.12.2001.

  Održana redovita izborna skupština 14. prosinca 2001. godine u Požegi. Za predsjednika je tada izabran Ivan Ščukanac, za tajnika Darko Larva, za dopredsjednike Ivica Kopf iz Distribucije, Zvonimir Kovač iz Proizvodnje i Darko Mikulić iz Prijenosa. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Danijel Jerković iz Distribucije, Branimir Ratkovčić iz Proizvodnje i Josip Sabljo iz Prijenosa.
 • 16.11.2001.

  Osnovan ogranak Našice.
 • 22.02.2002.

  Predsjedništvo ROIH – a, Izvršnom odboru Udruge predložilo da u svojstvo počasnog člana Udruge primi 15 osoba:
  Snježanu Koren
  Mirjanu Brnić
  Anku Furundžiju
  Korneliju Garvanović
  Katarinu Janić
  Jasnu Korman
  Josipa Maleševića
  Branku Marinić
  Mandicu Nemec
  Mariju Suvalj
  Snežanu Tica
  Anicu Zrno
  Snežanu Vilner
  Bogdanku Vlajnić
  Julku Peterlik.
 • 15.12.2003.

  Održana izborna skupštini ROIH – a, u Velikoj. Na njoj je za predsjednika bio izabran Ivan Ščukanac, za tajnika Darko Larva, za dopredsjednike Ivica Kopf, Petar Junušić i Darko Mikulić, a za članove Nadzornog odbora Danijel Jerković, Branimir Ratkovčić i Josip Sabljo.
 • 26.08.2005.

  Udruga je organizirala otkrivanje spomen obilježja poginulim braniteljima, zaposlenicima vukovarskog pogona HEP – a – Petar Furundžija, Borislav Garvanović, Mihael Janić, Ante Milorad, Tomislav Prpić, Zdenko Tica i Zvonimir Vilner. Spomen obilježje rad je akademskog kipara Ante Guberine i smješteno je na ulaz u zgradu vukovarskog HEP – a. Na spomeniku je stajalo;
  „U velebno djelo hrvatske slobode utkano je vaše ime na čast i slavu Vukovara, a na ponos Domovine.“
  Na otkrivanju spomen obilježja bili su i predstavnici HEP – a na čelu s predsjednikom Uprave Ivanom Mravkom.
 • 03.11. 2005.

  Na sastanku od 3. studenoga donešena je odluka da se, zbog bolje organizacije rada ROIH – a i novog ustroja HEP – a, iz ogranka Plin izdvoji dio članova i osnuje novi ogranak Izgradnja. Za povjerenika ogranka Izgradnje Predsjedništvo je postavilo Borislava Romića.
 • 10.02.2006.

  Održana Izborna skupština u Velikoj. Za predsjednika je tada bio izabran Ivica Kopf, za dopredsjednike Stjepan Baboselac, Miro Marijanović i Zlatko Tota, u Nadzorni odbor izabrani su Zoran Juka, Anđelko Radić i Borislav Romić.
 • 22.02.2007.

  Osnovan ogranak Županja. Za predsjednika je bio izabran Tomislav Tomić, za dopredsjednika Krešimir Čačić, te za tajnika Željko Maroševac.
 • 25.01.2008.

  U Valpovu je održana izborna skupština 25. siječnja 2008. godine na kojoj je za predsjednika bio izabran Ivica Kopf, za dopredsjednike Stjepan Baboselac, Miro Marijanović i Zlatko Tota, za tajnika Darko Larva, u Nadzorni odbor Zoran Juka, Anđelko Radić i Borislav Romić.
 • 28.03.2008.

  Po prvi puta je iz redova ROIH - a izabran predsjednik Udruge. Bio je to Ivica Kopf. U raspravi na sjednici ROIH – a od 8. travnja zaključeno je – „ROIH je svojim kontinuirano dobrim radom, već duži niz godina, zaslužio da po prvi put ima predsjednika Udruge iz svojih redova.“ Pošto je Kopf postao predsjednik Udruge, ROIH je ostao bez predsjednika pa su se morali organizirati novi izbori.
 • 18.04.2008.

  Održana Izvanredna izborna skupština u Suzi, za predsjednika bio izabran DarkoMikulić, koji je do tada bio član Središnjeg odbora Udruge.
 • 29.01.2010.

  U Petrijevcima je održana Izborna skupština. Za predsjednika bio izabran Darko Mikulić, za dopredsjednike Petar Junušić, Željko Kovačević i Željko Hurtiš, za tajnika Darko Larva, u Nadzorni odbor izabrani su: Stjepan Baboselac, Miro Marijanović i Zlatko Tota.