Operacija „Peruča“

Čestitka predsjednika udruge
21/12/2017
Suradnja HPM-a i UHBHEP-a 1990.-1995.
04/02/2018

Operacija „Peruča“

Prije 25 godina od 27. do 28. 01. 1993. godine izvedena je operacija „Peruča“. Ove godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i UHBHEP-a 1990.-1995. pridružila se odavanju počasti poginulom pripadniku hrvatske vojske Anti Buljanu uz brojna izaslanstva. U ime udruge izaslanstvo u sastavu: Stipe Vukasović, Mile Pavić i Ivica Poljak predvodio je predsjednik ROJH-a Ivica Brakus.

Operacija „Peruča“ nije planirana, a izvedena je tijekom operacije „Maslenica“. Iako potpuno neplanirana operacije izvedena u cilju otklanjanja prijetnje srpske vojske o rušenju brane i potapanju brojnih naselja u donjem toku Cetine što bi ugrozilo desetke tisuća ljudskih života.  Akciju su 27. siječnja isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruča. Izvidnici HV-a uočili su grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega se odmah izdala zapovijed o podizanju vojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za vojna djelovanja.

Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruča, otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz peručkog jezera u slučaju miniranja brane, te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja u širem području Sinja.

Prigodom akcije „Peruča“ poginuo je hrvatski vojnik Anto Buljan, dvojca su ranjena, dok je jedan zarobljen i odveden u Kninski zatvor.