ROJH – kroz povijest

 • 28.12.1995.

  Inicijativni odbor za osnivanje regionalnog odbora Udruge sastao se 28. prosinca 1995. godine u Pogonu HE Đale. Uvodni govor održao je Ivo Kovačević, a na skupštini su se okupili branitelji iz Pogona „Đale“ i Pogona „Peruča“ – Ivica Kovačević, Branko Bošnjak, Tihomir Župić, Gordan Papić, Marin Jadrijević – Tomas, Milan Pavić, Stipe Vukasović, Pjero Filipović – Grčić, Neven Jadrijević – Tomas, Dražen Grabovac, Tonći Radinović, Filip Hrgović, Frano Kelava, Ivan Vrca, Niko Macan, Marinko Grčić, Ivan Poparić, Ante Jerkan, Vjekoslav Jurić – Šolto i Marinko Akrap. Regionalni odbor do tada je objedinio Pogone HE Đale, HE Peruča, HE Orlovac.
 • 19.04.1996.

  Formiran Regionalni odbora za Dalmaciju u prostorijama HE Orlovac Sinj.
  Sastanku su prisustvovali Josip Koprivec, Marin Tolja, Ivo Čokljat i Nino Benčić iz HE Dubrovnik, Ivan Vidalina, Boris Poljak i Ivo Čović iz HE Orlovac, Marin Jadrijević, Tihomir Župić, Marinko Grčić i Ivan Poparić iz HE Peruča, Ivo Kovačević, Ivan Vrca, Branko Bošnjak, Stipe Vukasović, Vjekoslav Šolto i Marinko Akrap iz HE Đale, Nikola Čečuk, Joško Bartulović i Ante Perica iz HE Zaku- čac, Velimir Bajić, Ivan Šupuk i Ivan Krželj iz HE Kraljevac, Ivan Vrkić i Luka Erslan iz HE Vila Velebita, Ivan Balint, Ivica Miljković, Ranato Mrđen, Jere Ramađa, Damir Skorić i Ivan Rakić iz Elektroprijenosa – Split, Marko Botica, Dinko Milun, Zlatko Jerkan, Miljenko Boškin, Jakša Palinić i Mel Vuković iz DP Elektrodalmacija – Sinj, Ante Čaleta iz CS Buško Blato, Mladen Čavčić i Gordan Papić iz Stručnih službi PP HE - Jug Split.
 • 28.05.1996.

  Održana je sjednica regionalnog odbora u HE Zakučac. Na njoj su sudjelovali Nikola Čečuk, Emil Stanić, Neven Jadrijević, Tihomir Župić, Frano Kelava, Željko Pavlović, Josip Koprivec, Ivan Poparić, Ante Despot, Ivan Vidalina, Stipe Labrović, Ivan Balint, Ante Jerkan, Marin Jadrijević – Tomas, Ivo Pupačić, Stjepan Tičinović, Ivan Vrca, Joško Bartulović, Milan Pavić, Pjero Filipović – Grčić, Ivica Kovačević, Marijo Cigrovski, Velimir Bajić, Marko Botica, Miljenko Boškin, Vitomir Sovulj i Ante Ćaleta.
  Više o sastanku možete pročitati u mnografiji.
 • 04.10.1996.

  Održan je novi sastanak Regionalnog odbora za južnu Hrvatsku u Splitu. Njemu su prisustvovali Stjepan Dumbović i Marijo Cigrovski iz TE – TO Zagreb, Bruno Androš, Branko Androš, Damir Miščević i Drago Šimunović iz Distribucije Osijek, Ivan Tomljanović iz HE Senj, Željko Šeparović i Ivica Kmetović iz HE Dubrovnik i HE Zavrelje, Vinko Galić i Frano Stabile iz Elektrojug – Dubrovnik, Miroslav Perić iz Elektre Šibenik, Dragan Šerić iz Distribucije Split, Ivan Balint i Ivica Miljković iz Elektroprijenosa – Split, Željko Dorić i Mladen Čavčić iz PP HE Split, Ivan Vidalina iz HE Orlovac, Marin Jadrijević i Ivan Poparić iz HE Peruča, Ivo Kovačević, Pjero Filipović – Grčić iz HE Đale, Nikola Čečuk i Ante Perica iz HE Zakučac, Ivan Vrkić, Miljenko Šimurina i Luka Erslan iz HE Vila Velebita, Ante Čaleta iz CS Buško Blato, te Ante Radan i Marko Botica iz DP Elektrodalmacija Split - Pogon Sinj.
  Više o sastanku možete pročitati u mnografiji.
 • 19.03.1997.

  Osnovan ogranak DP Elektra Zadar. a. Za predsjednika tada je bio izabran Petar Baričević, a za dopredsjednika Renco Jelenković. Za članove Predsjedništva odbora izabrani su mr. Nikola Dellavia, direktor Elektre, zatim Branko Burčul, Petar Baričević, Renco Jelenković i Branko Duka. U Nadzorni odbor ušli su Gvido Skroče, Zvonko Perić i Vinko Mikulandra.
 • 13.01.1998.

  Održana izborna skupština ROJH-a u Splitu.
  Za predsjednika ponovno je izabran Ivo Kovačević, dok su kao dopredsjednici po područjima izabrani Ivan Poparić – Kane za proizvodno područje, Ivan Balint za prijenosno područje, Petar Baričević za distribucijsko područje, a za tajnika Renco Jelenković.
 • 24.02.1998.

  Osnovan ogranak u Trogiru čiji članovi su prethodno istupili iz udruge „Domagojevi strijelci ED“ Split.
 • 20.04.1998.

  Središnji odbor na sjednici u Zagrebu donio je odluku o osnivanju Regionalnog odbora za južnu Hrvatsku sa sjedištem u Sinju s predsjednikom Ivom Kovačevićem. Ta je odluka donesena na osnovu novog Statuta koji je donesen na prvoj izbornoj skupštini Udruge održanoj krajem 1997. godine u Zagrebu.
 • 17.07.1998.

  Osnovana je podružnica Udruge u Pogonu Metković. Za predsjednika je izabran Mišo Veraja, za dopredsjednika Stjepan Mikulić i za tajnika Jurica Zovko.
 • 06.11.1998.

  U Splitu je 6. studenog 1998. godine održana izvanredna sjednica ROJH – a uz prisustvo 35 članova i gostiju.
 • 16.04.1999.

  Dodjeljene su Spomenice Domovinskog rata za 152 zaposlenika distribucijskog područja Zadra, Šibenika i Splita, te splitskog proizvodnog područja. Dodjela je održana u Kninu, a izaslanik predsjednika Franje Tuđmana bio je general Ante Gotovina.
 • 22.10.1999.

  Zadarska podružnica Udruge, u sklopu predizbornih skupova koji su se održavali u svim RO, održala je 22. listopada 1999. godine svoj sastanak na kojem je odlučeno kako će DP Elektra Zadar ubuduće imati pet ogranaka – Zadar, Nin s Pagom, Benkovac s Biogradom, Obrovac i Posedarje sa Starigradom i Novigradom. Svi ti ogranci činit će jednu podružnicu. Za predsjednika zadarskog ogranka izabran je Miljenko Zupčić, za dopredsjednika Božidar Grancarić. Za predsjednika Podružnice kandidiran je Petar Baričević, a za tajnika Marijan Firšt. Za predsjednika RO kandidiran je Ivo Kovačević.
 • 09.03.2001.

  Održana izvanredna izborna skupština u Splitu. Predsjednik je postao Tihomir Lasić, tajnik Renco Jelenković, članovi Predsjedništva ROJH – a Željko Šeparović, Hrvoje Galić i Josip Gracin, te članovi Nadzornog odbora Čedomil Lukšić, Tihomir Mandac i Mišo Veraja.
 • 03.05.2001.

  Na sjednici Predsjedništva ROJH – a od 3. svibnja 2001. godine donesen je i plan aktivnosti za tu godinu koji je uključivao:

  1. Zaštitu interesa branitelja djelatnika HEP – a, članova Udruge.
  2. Zalaganje za poštivanje Statuta Udruge i Pravila ROJH – a.
  3. Ostvarivanje fi nanciranja aktivnosti predviđenih proračunom ROJH – a.
  4. Obilježavanje svih značajnijih datuma i obljetnica poginulih branitelja ROJH–a.
  5. Poticanje pozitivne suradnje svih regionalnih odbora Udruge.
  6. Sudjelovanje na svim organiziranim susretima Udruge.
  7. Poticanje zapošljavanja supruga poginulih i umrlih članova.
  8. Praćenje procesa restrukturiranja i privatizacije HEP – a.
  9. Sudjelovanje u ekološkim akcijama na području ROJH – a.
 • 30.11.2001.

  Održana Izborna skupština u Splitu. Za predsjednika je izabran Tihomir Lasić, za dopredsjednike Josip Gracin, Ivica Goga i Dragan Štrelov, a za tajnika Renco Jelenković.
 • 29.12.2003.

  Održana Izborna skupština u Splitu. Za predsjednika je bio izabran Petar Baričević, za dopredsjednike Mišo Veraja, Ivica Marušić i Ivan Balint, u Nadzorni odbor Čedomil Lukšić, Marija Ojdanić i Renco Jelenković.
 • 09.02.2005.

  Dana 9. veljače 2005. godine, u organizaciji ROJH – a, postavljena je spomen ploča poginulom branitelju Danijelu Grbinu u upravnoj zgradi Elektre Zadar. Prije samog čina postavljanja, također u organizaciji ROJH – a, okupili su se u Salima na Dugom otoku, rodnom mjestu branitelja, svi članovi Izvršnog odbora na čelu s predsjednikom Udruge, Predsjedništvo ROJH – a, predsjednici ogranaka Udruge s tog DP – a i niz drugih osoba. Tom prigodom u mjesnoj crkvi održana je misa zadušnica, te položeni vijenci na grob. Nakon toga je u Zadru održana ceremonija otkrivanja spomen ploče.
 • 15.04.2005.

  Članovi ROJH – a otkrili su spomen ploču poginulom branitelju Draženu Bogdanoviću u krugu Pogona HE Zakučac, 15. travnja 2005. godine.
 • 21.06.2005.

  ROJH je bio organizator postavljanja i otkrivanja spomen ploče za poginulog branitelja Ivicu Goretu pred zgradom DP Elektra Šibenik. Tom prigodom Šime Samodol, glasnogovornik Udruge, izjavio je:

  „Mi ovdje pokazujemo da njegujemo hrvatski duh u svakom smislu, jer slavimo dobrotu i junaštvo – kao spomen budućim naraštajima koji će baštiniti ovo plemenito djelo.“

  Nakon otkrivanja spomen ploče prisutni su otišli u selo Širitovce pokraj Drniša, na mjesto pogibije Gorete, gdje su položeni vijenci, a u mjestu Kadina Glavica služena je svečana misa i na njegov grob položeni su vijenci i zapaljena svijeća.
 • 06.10.2005.

  Udruga je 6. listopada 2005. godine postavila spomen ploču za poginule branitelje Stijepu Čikata i Andriju Crnčevića koji su poginuli na radnom zadatku na taj datum 1991. godine ispred TS Komolac. Spomen ploča podignuta je u predvorju upravne zgrade DP Elektrojug Dubrovnik.
 • 03.02.2006.

  Peta redovna Izborna skupština ROJH – a održana je 3. veljače 2006. godine u prostorijama časničkog doma HV–a u splitskoj ratnoj luci Lora. Petar Baričević u svom je izvještaju naveo kako je RO imao 875 članova raspoređenih u 10 podružnica i 34 ogranka. Za predsjednika bio je izabran Tihomir Lasić, za dopredsjednike Ivica Marušić, Nenad Matošić i Josip Andučić. U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Balić, Josip Gracin i Ante Jerkan.

  Iste godine na zbornoj je skupštini Udruge za predsjednika bio izabran Tihomir Lasić, čime je trebalo doći do izvanredne Izborne skupštine u ROJH – u, kako bi se izabrao novi predsjednik. Za novog predsjednika tada je bio izabran Mišo Veraja.
 • 18.01.2008.

  Šesta redovna Izborna skupština ROJH – a održana je 18. siječnja 2008. godine u Splitu. Za predsjednika je ponovno bio izabran Mišo Veraja, za dopredsjednike Nenad Matošić, Željko Šeparović i Branko Alfi rević, u Nadzorni odbor Ivan Balić, Ante Jerkan i Josip Gracin.
 • 12.02.2010.

  u Splitu je održana 7. izborna skupština Udruge hrvatskih branitelja HEP-a 90.-95. Regionalnog odbora za južnu Hrvatsku. Za predsjednika je tada izabran Josip Gracin iz šibenske Elektre, a za dopredsjednike Mladen Gjergja kao predstavnik distribucije, Stipe Maruna kao predstavnik proizvodnje te Branko Alfi rević kao predstavnik prijenosa. U Nadzorni odbor izabrani su Josip Andučić, Renco Jelenković i Nenad Matošić.