26. obljetnica VRO „OLUJA”- DAN BRANITELJA

Bitka u Strugi
27/07/2021
Aktivnosti ROZH povodom Dana hrvatskih branitelja, Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti
24/08/2021

26. obljetnica VRO „OLUJA”- DAN BRANITELJA

Knin

Knin

Članovi UHB-HEP-a 1990.-1995. u Zvonimirovom gradu Kninu 5. kolovoza svečano su obilježili Dan Branitelja te 26. obljetnicu VRO „Oluja”. Branitelji su se okupili u dvorištu terenske jedinice Knin. Skup je započeo intoniranjem himne i minutom šutnje za sve poginule i nestale branitelje. Nazočne je pozdravio uvodnom riječi glasnogovornik udruge Stipe Sučić, šef terenske jedince Knin Ante Bojčić zaželjevši dobrodošlicu braniteljima u Zvonimirov gradu, te predsjednik UHB HEP 90.-95. Vinko Sesar istaknuvši ogroman doprinos članova udruge u Domovinskom ratu. Predsjednik ROJH-a Ivica Brakus kao domaćin zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost i kratko nas je upoznao sa protokolom održavanja svečanosti . Prisutni su bili i predsjednici drugih regija Ivica Širić ispred ROIH-a te Mladen Zuzić ispred ROZH-a.
Oko 10 sati kolona je formirana te se sa stijegom u miru i tišinu krenulo na Trg dr. Ante Starčevića gdje je položen vijenac i zapaljena svijeća za sve naše poginule i nestale Branitelje kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95.
Podsjetimo se Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Ukupni hrvatski vojni gubici bili su 174 poginulih, 1.100 ranjenih (teže 572 i lakše 528) vojnika, 3 zarobljena, 15 nestalih, ukupno 1.314. Gubici Srpske vojske Krajine bili su znatno veći od hrvatskih.