In memoriam- Ivica Goreta 1962.-1992.

Komemoracija u spomen na Stjepana Tvrdinića
19/06/2020
Mural Marijanu Celjaku
24/06/2020

In memoriam- Ivica Goreta 1962.-1992.

Dana 21.lipnja 2020. god.članovi UHB-HEP-a regionalnog odbora za Južnu Hrvatsku obilježili su 28. godišnjicu pogiblje našeg kolege,suborca i junaka Domivnskog rata Ivice Gorete. Ivica Goreta je rođen 1. 11. 1962. godine u mjestu Kadina Glavica pokraj Drniša. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 4.bojne 113. brigade HV.
Podsjetimo, 21.lipnja 1992. započela je Operacija Miljevci (Miljevački plato), oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u kojoj je oslobođen prostor od 108 četvornih kilometara i 7 sela u šibenskom zaleđu. Operacija je pripremljena u tajnosti i izvedena u jednom danu. Munjevitom akcijom Hrvatska vojska oslobodila je Miljevački plato (7 sela, oko 100 km2) u općini Drniš. Glavne snage za napad činile su dijelovi 113. brigada i dijelovi 142 brigade. Operacija je pripremljena u tajnosti i izvedena u jednom danu. Zapovjednik akcije bio je zapovjednik 4. bojne 113. brigade HV-a pukovnik Kruno Mazalin, a zapovijed za izvođenje akcije potpisao je zapovjednik 142. brigade pukovnik Luka Vujić. Napad je počeo iz tri smjera, bez topničke pripreme, s ciljem da se iznenadi neprijatelj, što je i uspjelo. Borbe su trajale cijeli dan 21. lipnja do jutra 22. lipnja 1992. godine.
Uspjeh Hrvatske vojske olakšao je pritisak na Šibenik i Skradin te pokazao odlučnost Republike Hrvatske da oslobodi cijeli okupirani teritorij, što se i ostvarilo tri godine poslije u “Bljesku” i “Oluji”.
Nažalost u akciji je poginulo 6 hrvatskih branitelja (dvojica su kasnije podlegli ozljedama) , a među njima i naš kolega Ivica Goreta.
Članovi ROJH-a sa svojim predsjednikom Ivicom Brakusom položili su vijenac i upalili svijeću na spomen ploči ispred Elektre Šibenik ,kao i na groblju te mjestu stradanja našeg kolege.
Misa zadušnica služena je u Crkvi Imena Isususova u Drinovcima za poginule branitelje a predvodio ju je fra Marko Nimac ,Visovački gvardijan.
Na groblju u Drinovcima odana je i počast našem nedavno umrlom kolegi , suborcu i dugogodišnjem glasnogovorniku udruge Šimi Samodolu koji tu našao svoj vječni počinak.
Neka im je laka Hrvatska gruda koju su toliko voljeli !