IZLET NA GOLI OTOK

Hodačašće Kraljici Mira u Međugorje
15/06/2017
Goli otok
23/06/2017

IZLET NA GOLI OTOK

Članovi UHB HEP, Regionalnog odbora za Južnu Hrvatsku, podružnica Elektrodalmacija Split i Prijenosno područje Split zajedno su organizirali 17.06.2017. izlet na Goli otok, otok koji nikad nije bio stalno nastanjen. Za vrijeme 1. Svjetskog rata na Golom otoku je Austro-Ugarska napravila logor za ruske zarobljenike, dovedene s istočnog bojišta, a 1949. je na njemu  formiran i izgrađen jedan od najzloglasnijih zatvora za političke zatvorenikeu poratnoj Europi.

Polazna luka je bila u Senju, gradu Uskoka i čuvene Senjske bure. I baš to jutro je zapuhala onako „Senjski“ pokušavajući odgoditi isplovljavanje. Unatoč buri brod je isplovio put Sv. Grgura i Golog otoka. Raspoloženje među izletnicima se vidno popravljalo kako se brod približavao Golom otoku i hvatao zavjetrinu.

Oko pedeset članova Udruge je uz stručnu pomoć vodiča obišlo sva najzanimljivija mjesta  te su se upoznali s načinom života i rada zatvorenika i njihovih čuvara na otoku koji  ne pruža ni najosnovnije uvjete za preživljavanje, bez vode, obradivog zemljišta i šumskog raslinja. Vrijedilo je vidjeti kako je se komunistički režim okrutno rješavao neistomišljenika, nekih privremeno, a nekih koji nisu imali sreće i trajno. Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali nitko nije ostao ravnodušan na način kako su mučeni i ubijani zatvorenici, mnogi su to usporedili s mračnim srednjim vijekom.

Na brodu je u povratku organiziran ručak i posjet Sv. Grguru na kojem se još uvijek vide ostaci ruševina ženskog zatvora koji je bio izgrađen kad i zatvor na Golom otoku, a napušten je početkom osamdesetih godina.

U dobrom raspoloženju izlet je završio u večernjim satima uplovljavanjem broda u Senjsku luku.