Izlet na Srđ

7.Međuogranski susret branitelja ROIH-a u Viljevu
09/07/2018
PONOS HRVATSKE
16/07/2018

Izlet na Srđ

 

UHB HEP 90.-95., Regionalni odbor za južnu Hrvatsku, podružnica “Elektrodalmacija 1” tradicionalno u povodu Dana državnosti RH organizira izlet i druženje za članove Udruge.

25 branitelja, članova Udruge u subotu 30. 06. u ranim jutarnjim satima se uputilo na emotivan i zanimljiv izlet put Dubrovnika. Sastali smo se na pola puta u Pločama i ispili prvu kavu te uzbuđeno krenuli dalje. Nakon ugodnog puta, oko 10 sati stigli smo na dogovoreno odredište u “HE Dubrovnik” u mjestu Plat. Tu nas je dočekao naš kolega, suborac i domaćin  Željko Šeparović kojemu ovim putem od srca zahvaljujemo na trudu i vremenu koje je proveo sa nama. Sa zanimanjem smo slušali priču o izgradnji i radu hidroelektrane, osobito što je se sve događalo s objektom u ratnim vremenima i okupaciji kao i nakon oslobađanja Dubrovnika i Konavala.  Nakon što nas je proveo kroz cijeli kompleks “HE Dubrovnik”  odgovarajući na sva naša pitanja, kako on tako i njegove kolege, slijedila je okrijepa u restoranu . Nakon toga  put nas je vodio do legendarnog brda Srđ i tvrđave Imperial gdje smo posjetili muzej Hrvatskih branitelja, pomno prateći i prisjećajući se tih teških, ali ponosnih dana obrane Srđa. Zahvaljujući hrabrosti branitelja tvrđava Imperial nikada nije pala u ruke neprijatelja što je vjerovatno utjecalo na moral svih branitelja Dubrovnika.

Sa  Srđa se pruža predivan pogled na Dubrovnik, Cavtat i Elafitske otoke, pogled koji oduzima dah svakom putniku namjerniku. Teška srca smo se odvojili od Srđa, ali morali smo krenuti dalje u Komolac gdje smo kod spomen obilježja se prisjetili žrtve  naših poginulih kolega djelatnika  DP  Elektrojug  Dubrovnik, Stijepe Čikata  i  Andrije Crnčevića, koji su kao pripadnici 163. brigade HV, u TS Komolac  radeći na uspostavi napajanja el. energijom položili  svoje živote u obrani  Republike Hrvatske.Tu smo uz dužnu počast položili vijenac ,upalili svijeću i pomolili se za njih i sve naše poginule i stradale branitelje na Južnom bojištu  i u cijeloj domovini. Većina od nas,( kao i sam autor teksta), evocirali smo uspomene nakon 25 godina ,a neki su tu bili prvi put. Svi smo se složili da je naša domovina na diku i ponos svim njenim žiteljima. Šlag na kraju je bilo druženje na kasnom ručku u Momićima gdje smo se uz dobru spizu  družili sve do večernjih sati.

Ovim putem se zahvaljujemo  rukovodstvu DP Elektrodalmacija Split kao i kolegama u Dubrovniku koji su nam pomogli u realizaciji ovog izleta,  u vjeri za daljnu suradnju i promicanje vrijednosti i veličine domovinskog rata.

HVALA SVIMA!!!

p.s. Vidimo se u Zvonimirovu kraljevskom gradu Kninu na proslavi našeg Dana branitelja i Oluje.

Autor teksta: Denis Marković