Izlet Vukovar

ROZH – 27. obljetnica VRO Oluja u Kninu i Gospiću
13/08/2022
110. Sjednica Predsjedništva ROIH-a i međuogranski susret u Trenkovu
21/09/2022

Izlet Vukovar

Članovi UHB HEP, Regionalnog odbora za Južnu Hrvatsku bili su u višednevnom posjetu gradu heroju. Od 09.- do 11. 09 posjetili smo najveća mjesta stradanja ali i ona koja inače ne možemo u danima kada obilježavamo obljetnicu pada Vukovara 18.11.

Tako smo simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježjima bili  redom u Nuštru, Marincima , Bogdanovcima, spomeniku HOS-ovoj štafeti smrti i Kukuruznom putu,Trpinjskoj cesti i mjestu pogibije Hrvatskog heroja Blage Zadre, zatim Ovčari, Borovu selu kod spomen ploče ubijenih Hrvatskih redarstvenika i na kraju Memorijalnom groblju. Posjetili smo  spomen domove i detaljnije  se informirali o tim nemilim događajima. U Marincima nas je dočekao živući junak HOS-ove štafete smrti Vukovarski dragovoljac Ivica Jurčan  jedan od još samo dvojice preživjelih iz tog događaja kojem od srca veliko hvala na svemu onome što je napravio, proživio i još uvijek proživljava pričajući i sa nama o detaljima tog teškog vremena . Ivica Jurčan, nekim čudom preživjeli branitelj Bogdanovaca, svojevrsna je legenda Domovinskog rata koja je uspjela preživjeti proboj od Bogdanovaca prema Vinkovcima i Nuštru 10. studenog 1991. godine. Proboj je postao poznatiji pod imenom “HOS-ova štafeta smrti” . Kako je koji branitelj koji je vodio civile u spas ginuo, tako je na njegovo mjesto dolazio drugi, svjestan da vrlo vjerojatno neće ni on preživjeti.Otkrio nam je Ivica nevjerojatne, jezive i herojske detalje u tom mučno 12-dnevnom proboju a i ono što je proživio iza ,sve do velike razmjene zarobljenika u Nemetinu.Tu je bio i načelnik općine koji nas je upoznao sa strateškom važnosti tog mjesta u Domovinskom ratu kao i hrabroj volji civila Bogdanovaca koji su svojim tijelima zaustavili kolonu JNA tenkova i prisilili ih da se vrate . Da ne bi ostali samo na tome posjetili smo i dio turističke ponude Županije Vukovarsko-Srijemske  pa smo bili i na ladanjskom imanju  Principovac te u Iloku u podrumima  obitelji Čobanković na prezentaciji poznati vina. U gradu Vukovara sudjelovali smo na misnom slavlju u crkvi  Sv. Filipa i Jakova preko koje nas je pozdravio a poslije i upoznao sa poviješću samog svetišta župnik fra Ivica Jagodić. Poseban doživljaj bio je  uspeti se na Vukovarski vodotoranj odakle se pruža prekrasan pogled na Dunav i Vukovarsku okolicu.  Na tom povijesnom simbolu otpora grada Vukovara  svi su htjeli zabilježiti uspomenu sa nekom fotografijom. Zadnji dan posjetili smo Aljmaš , najveće marijansko svetište u Slavoniji. Aljmaški župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu Ante Markić  nakon 49 godina, odlazi s te dužnosti u mirovinu ali to ga nije spriječilo da nas srdačno dočeka i po ko zna koji put ispriča sve ono bitno što se kroz povijest događalo sa ovim mjestom i njegovim župljanima. Nama posebno bilo je zanimljivo vrijeme i događanja vezana uz Domovinski rat, progonstvu i povratku mještana Aljmaša. Prije samog našeg odlaska sa svojim nasljednikom mladim župnikom Tomislavom Ćurićem udjelio nam je blagosov, nama i našim obiteljima, blagoslovio nabožne stvari te zaželio sretan povratak kućama.

Nakon ručka kod našeg domaćina Ivice u restoranu „Nada“ u  naselju Lužac to smo i  učinili puni pozitivnih dojmova i želja za nečim sličnim.

Ovim putem iskrene zahvale svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i organizaciji ovog našeg druženja, kao i svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu priču.

Najprije jedno veliko hvala branitelju Ivicu Jurčanu  ,zatim i svim ostalim: načelniku Bogdanovaca Marku Barunu ,našem Ivicu Kopfu,vlasniku restorana Ivici Pravdiću koji je zaslužan za dobru hranu i zabavu gdje smo imali i proslavu jednog interesantnog rođendana. I na samom kraju jednu posebnu  zahvalu upućujemo dobrom duhu našeg ROJH-a gosp.Daliboru Kero koji je to sve osmislio i organizirao, da bi se mi osjećali onako posebno.

 Kero izdrži !!!