NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO !

23. SPORTSKI SUSRETI UHB HEP-a MEMORIJAL „BRANKO ANDROŠ”
28/09/2023
Sjećanje – Stijepo Čikato, Andrija Crnčević 06.10.1991.-06.10.2023.
10/10/2023

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO !

UHB HEP-a ROJH organizirao je posjet Sisačkom, Petrinjskom ratištu i Banovini. Ponukani iskustvom prošlogodišnjeg posjeta branitelji iz Dalmacije i ove godine odazvali su se u edukativno-turističkom izletu u još većem broju u organizaciji Dalibora Kero.

Branitelje u Gornjem Viduševcu kod Gline na mjestu predaje 21.korpusa tzv. srpske krajine gdje je formalno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija (VRO) Oluja u kolovozu 1995., dočekali su domaćini: Ivica Huzjak, Mario Šarlija i Božidar Furlan. Branitelji su upoznati sa samim tijekom predaje i završnim vojno-redarstvenim djelovanjima.

Nakon zajedničkog ručka uputili smo se Pounje, Strugu Bansku, mjestu gdje je Mile Blažević Ćađo podnio najveću žrtvu uz pomoć Željka Filipovića, policajca iz Zagreba. U Strugi Banskoj dočekao nas je umirovljeni pukovnik Ivica Pandža – Orkan vrsni poznavatelj Domovinskog rata. 

Pobunjeni srbi koristili su 46 mještana „živi štit“ tjerajući ih ispred sebe vozeći se na oklopnom kamionu sa dva protuavionska topa znajući da Hrvatski redarstvenici i članovi Zbora narodne garde neće pucati. Iza kamiona išao je naoružan odred „SUP Dvor“. 

Mile Blažević-Čađo opasan eksplozivom u 36. godini života bacio se sa potpornog zida na oklopljeni kamion raznijevši sebe i vozilo. Pet pripadnika paravojnih postrojbi je ubijeno, a 20 ranjeno, a ostali su se razbježali, što je civilima omogućilo da pobjegnu iz sigurne smrti. U unakrsnoj vatri stradao je mladi prometni policajac iz Zagreba Željko Filipović. Ovo herojsko djelo neprijatelju je ulilo ogromnu količinu straha zbog saznanja što su sve Hrvatski domoljubi spremni učiniti u obrani svoje Domovine.

Posebno emotivan je bio susret sa suprugom Mile Blaževića gospođom Milkom i kćerkom Katarinom. Gospođi Milki navrle su suze vidjevši pun autobus branitelja od Dubrovnika, Dalmatinskih otoka, Zagore pa sve do Novalje koji su se došli pokloniti žrtvi njenog supruga. I pojedinim braniteljima oči su zasjale, dok su razgovarali sa Čađinom ženom i kćerkom, koje su nas sve pogostile u svom domu.

Potom smo se uputili prema najmasovnijoj grobnici Domovinskog rata nakon Ovčare. U Baćinu nas je dočekala načelnica općine Hrvatska Dubica gđa. Ružica Karagić, koja se zahvalila braniteljima na dolasku, upoznala branitelje sa mjestom Baćin i općinom Hrvatska Dubica te pripremila okrjepu. O događanjima u Baćinu 21.listopada.1991. pokolju civila i događajima koji su prethodili zločinu detaljno je opisao Ivica Pandža – Orkan uz posjet Spomen sobe u Baćinu – Memorijalni prostor Domovinskog rata.

Uslijedio je put prema spomen obilježju pogibije snimatelja HTV-a, Gordana Lederera, „Slomljeni pejzaž“. Snimajući hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice stradao je od snajperskog metka 10.kolovoza 1991. u 33. godini života.

Poslije Čukur brda usljedio je put prema Sisku. Prolazeći kroz Sunju, Brđane, Komarevo, o događajima iz Domovinskog rata vezane uz navedena mjesta branitelje je upoznao Ivica Huzjak. Govorilo se i o prvoj oslobođenoj vojarni JNA u Domovinskom ratu, ulozi HEP-ovaca, posebice Marijanu Celjaku, o brojnim ljudskim sudbinama…….

Nakon smještaja u hotelu Panonija organizirana je večera na kojoj su nazočili Sisački biskup Vlado Košić koji je pozdravio okupljene branitelje i zahvalio se na posjeti, te Tomislav Kralj izaslanik župana SMŽ Ivana Celjaka.

Drugi dan posjete započeo je posjetom mjestu stradavanja spomen obilježje pogibije Marijana Celjaka kod nekadašnje Radarske baze „Šašina Greda“. Tu nas je dočekao umirovljeni bojnik Marin Jakopović i  Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centar Sisačko-moslavačke županije kao izaslanik župana SMŽ Ivana Celjaka . Branitelje su upoznali sa ratnim događanjima i osvajanjem radarske postaje te pogibijom Marijana Celjaka. Slijedio je put prema Petrinji i posjeta Veteranskom centru Petrinja gdje nas je dočekao ravnatelj gosp. Miroslav Lončar. U dvorani za predavanja gosp. Lonačar upoznao je branitelje sa ulogom i uslugama Veteranskih centara u Hrvatskoj, a Ivica Valent, ravnatelj Kulturno-povijesnog centar SMŽ održao je predavanje o Domovinskom ratu na Sisačkom, Petrinjskom ratištu te Banovini. U organizaciji posjeta Veteranskom centru moramo se zahvaliti na pomoći i gosp. Anti Zebiću te Ministarstvu branitelja.

Put nas je dalje vodio do Spomen sobe Domovinskog rata Komarevo gdje su nas dočekali i pogostili članovi UHDDR-a „Mato Barić“ Komarevo na čelu sa Vladom Brodarcem, a ispred mjesta Komarevo dočekao nas je Ivica Cvetnić. Branitelji su mogli vidjeti oružje, dokumente, slike, generalsku odoru Janka Bobetka kao i povijest ovog mjesta vezanu uz Domovinski rat. Branitelji su posjetili i izletište Banovac, uživajući u prirodi i jelenima.

U posljepodnevnim satima braniteljima je bilo na izbor više događanja; aeromitng, panoramski letovi u dogovoru sa Emirom Fatibegovićem i Josipom Mitrom iz Aerokluba Sisak, posjeta nogometnom klubu Metalac uz domaćina Zorana Sertića, posjeta najstarijem nogometnom klubu u Hrvatskoj Segesti i prvoj jesenskoj prvenstvenoj utakmici i pobjedi Segeste 6:2, razgledavanje prostorija kluba i okrjepi uz domaćina predsjednika Segeste Ervina Mehinovića, puštanju Lanterni u spomen na poginule suborce u organizaciji 57.brigade „Marijan Celjak“ na poziv pukovnika Željka Srpaka.

Zadnjeg dana posjete branitelji su odali počast na centralnom spomeniku u Sisku, te se uputili na misno slavlje u Župnu crkvu svetog Kvirina. Misu je održao župni vikar Rafael Mlinar dijete Hrvatskog branitelja uz potporu župnika i rektora Župe svetog Kvirina, Sisak  Roberta Jakice.

Tijekom trodnevnog, ugodnog druženja branitelji su zajednički položili cvijeće i upalili svijeće na spomen obilježjima herojima na području Sisačko-moslovačke županije. S ponosom smo se prisjetili svih poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Oni su Hrvatska i njima je dugujemo. S ponosom i ljubavlju čuvamo uspomene na Vašu hrabrost, dobrotu, plemenitost i mučeničku smrt. NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO !

Počivali u miru Božjem

U ime branitelja UHB HEP-a iz Dalmacije zahvaljujem svima na gostoprimstvu tijekom našeg posjeta Sisačko-moslovačkoj županiji, osoblju restorana Brioni, osoblju hotela Panonija, Borisu Banovcu i osoblju OPG-a Banovac.

Od srca veliko hvala gospođi Milki Blažević i kćeri Katarini, našim kolegama Mariju Šarliji i Božidaru Furlanu, te prijatelju naše udruge Ivici Pandži – Orkanu na detaljnim informacijama o Domovinskom ratu na području Banovine.

I na samom kraju u ime svih branitelja UHB HEP-a iz Dalmacije jedno veliko od srca hvala našem kolegi i prijatelju, čoviku Ivici Huzjaku koji je sve ovo maestralno pripremio i organizirao, da bi se mi osjećali ugodno i posebno.

                        

                                                                                                                   Dalibor Kero