Obilježavanje 28. godišnjice oslobađanja brane Peruča

VRO Maslenica (Gusar)
22/01/2021
Napad na HEP-ovce
27/01/2021

Obilježavanje 28. godišnjice oslobađanja brane Peruča

Prigodnim programom u organizaciji Udruge Hrvatskih branitelja ‘Veterani 126 brigade’ danas je obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća.
Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su najprije položili njegova obitelj, a zatim izaslanstva Ministarstva Hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Vrlike, Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja, djelatnici i Udruga branitelja HEP-a, koordinacije braniteljskih udruga cetinskog kraja, Udruge veterana 4.gbr, suborci pokojnog Ante Buljana i organizatora svečanosti Udruge veterana 126. brigade HV-a. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Bečić, župnik Župe Male Gospe na Biteliću. Okupljenima se u ime organizatora obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost . Prigodnim govorom okupljenima se obratio umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. brigade u vrijeme akcije Peruća te brigadir u miru Jozo Šerić u ime potpredsjednika Vlade i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.
.Podsjetimo se u znak odmazde zbog poraza i pretrpljenih gubitaka u operaciji “Maslenica” srpske snage zaprijetile su miniranjem brane Peruča namjeravajući prouzročiti katastrofu za čitav cetinski kraj.
Kako bi spriječile zamišljeni scenarij Hrvatske snage su 28. siječnja 1993. godine pokrenule oslobodilačku operaciju “Peruča”, kojom su srpske snage odbačene od brane. Naboji su eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila. Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna djelovanja i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruča i okolnih naselja. Izbile su na planiranu crtu: Umac – Gornji Kunci – Babića brig, oslobodivši ukupnu površinu od 140 četvornih kilometara. U akciji je poginuo branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

U izvedbi operacije Peruča angažirani su pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. brigade i protuoklopna grupa iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i Vojne policije.
Zahvaljujući odlučnoj i žurnoj akciji hrvatskih branitelja, inženjeraca, djelatnika HEP-a i civila koji su sanirali pukotine na brani nije došlo do katastrofe. Prema procjenama stručnjaka, da je brana u cijelosti popustila nastala bi prava katastrofa. Uništeno bi bilo sve nizvodno od brane, sve do Omiša kao i ostale hidrocentrale koje su se nalazile nizvodno na Cetini. Bila bi to prava kataklizma, ali na sreću, to se nije dogodilo.
Našu udrugu ispred predsjednika ROJH-a Ivice Brakusa i predsjednika HE na Cetini-Peruča Frane Kelave predstavljalo je još nekoliko članova koji su položile vijence i na groblji te ispred spomen ploče na samoj brani postavljenoj prije dvije godine na inicijativu naše udruge.
Svi uzvanici su se pridržavali mjera nacionalnog stožera u vezi pandemije corona virusom.