Otkrivena spomen-ploča na brani Peruća

IN MEMORIAM IVICA ZVRKO
14/01/2019
IN MEMORIAM IGOR GRUBIŠIĆ
29/01/2019

Otkrivena spomen-ploča na brani Peruća

Na 26. godišnjicu akcije „Peruća“ spomen ploču na samoj brani HE Peruća zajednički su otkrili Josip Macan, direktor HE Peruća 1993. godine i Davor Tomljanović, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HEP-a 90.-95. Sjećanje na taj dan upriličeno je i kod spomen obilježja poginulom pripadniku Hrvatske vojske Anti Buljanu paljenjem svijeće i polaganjem vijenca.

Podsjetimo, nakon što je 17. rujna 1991. neprijatelj zaposjeo područje unutar kojega je bilo akumulacijsko jezero, brana i strojarnica HE Peruća, u kontrolnoj galeriji brane i preljevnoj građevini postavljeno je između 20 i 30 tona eksploziva. Branu su od srpnja 1992. godine nadzirali pripadnici UNPROFOR-a, no 7. siječnja 1993. opet ju je zaposjeo neprijatelj.  Akciju su u konačnici, 27. siječnja 1993. isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruća. Prilikom povlačenja u noći na 28. siječnja 1993. s povećim snagama stigli su na Peruću i aktivirali eksploziv koji je srećom branu samo oštetio, ali nije srušio.

Hepovci su žurno pristupili sanaciji brane, te su u razmjerno kratkom roku uspjeli u pogon pustiti vodom i muljem poplavljene agregate. Obnova je u cijelosti završena krajem svibnja 1996. godine.

Sama ideja obilježavanja i postavljanja spomen ploče na Perući potekla je od predsjednika ROJH-a Ivice i Brakusa i Filipa Ratkovića tajnika udruge 126. brigade HV Sinj. Središnji odbor UHB HEP-a, 90.-95. prihvatio je ideju i imenovao organizacijski odbor u sastavu: Davor Tomljanović, Ivica Brakus, Mile Pavić predsjednik podružnice HE Sinj i Ivica Huzjak. Bitno je napomenuti kako ističe predsjednik ROJH-a Ivica Brakus da je na izradi ploče i organizaciji postavljanja i otvaranja bila angažirana cijela Udruga. Tekst u lijevom dijelu ploče napisao je Šime Samodol, prvi glasnogovrnik udruge, osnovni dizajn koji je mijenjan i korigiran zbog tehničkih razloga kao i stihove ispod lika Gospe Sinjske osmislio je Ivica Huzjak. Svoj veliki doprinos u izradi dali su Stipe Vukasović-Lončar i Mile Pavić.

U svečanom dijelu otvaranja spomen ploče sve okupljene pozdravio je glasnogovornik udruge Tiho Lasić te zamolio prisutne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Skupu su se obratili:

Predsjednik ROJH-a i domaćin Ivica Brakus istaknuvši zadovoljstvo otvaranjem ploče koja je simbol na herojska vremena branitelja i Hepovaca Cetinske krajine koji su uz pomoć Gospe Sinjske uspjeli sačuvati ovaj kraj za buduća pokoljenja.

Brigadir Jozo Šerić predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja naglasivši da otkrivanje ove spomen ploče bude svjedok našeg zajedništva i poticaj u širenju istine u Domovinskom ratu te uporište i izvor snage u našem danjem radu.

Direktor proizvodnog područja HE Jug Vice Oršulić zahvalio se svim hrabrim hrvatskim braniteljima za sve ono što su učinili na ovom mjestu i diljem lijepe naše jer da nije bilo branitelja ne bi bilo ni Hrvatske i njima u zahvalu potrebno se sjećati i obilježavati teške trenutke Domovinskog rata.

Predsjednik UHB HEP-a 90.-95. Davor Tomljanović u nekoliko riječi upoznao je okupljene sa Udrugom branitelja HEP-a i njihovom ulogom u ratnom i poslijeratnom periodu. Posebice se osvrnuo na nedavne događaje i pogibiju troje djelatnika HE Dubrovnik, naglasivši da jedan ovdje poginulih Ivica Zvrko bio branitelj i član Udruge. Jedan od glavnih zadataka udruge je da se ne zaborave sve one velike stvari učinjene za vrijeme pravednog i oslobodilačkog Domovinskog rata. Istaknuo je da ploča simbol jedne časne i veličanstvene akcije.

Predstavnici središnjice, regionalnih udruga i brojni uzvanici nakon blagoslova spomen ploče župnika župe Bitelić  vl.Josipa Bečića položili su vijence i zapalili svijeće

Svečanost otvaranja ploče uveličala je klapa Sinj, umjetnički voditelj prof. Mojimir Čačija sa pjesmama: „Cetina“ i „ Sinju grade“

Na obilježavanju oslobađanja brane Peruća sudjelovali su direktor proizvodnog područja HE Jug Vice Oršulić, direktor prijenosnog područja Split HOPS-a Zoran Sinovčić, direktor HE Orlovac Josip Macan, direktor RHE Velebit Nikša Vrkić, direktor HE Zakučac Ivica Marušić, Ivan Vrca, upravnik pogona Peruća 1993., predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja brigadir Jozo Šerić, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sa suradnicima, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, načelnica općine Kijevo Lidija Slavić, Župnik župe Bitelić Josip Bečić, Saborski zastupnik Miro Bulj, brojni članovi udruge i mještani.