18. spust hrvatskih branitelja Unom

25. obljetnica VRO „Oluja”
06/08/2020
Poštovani sabornici i članovi UHB HEP-a 90.-95
11/09/2020

18. spust hrvatskih branitelja Unom

18. spust hrvatskih branitelja Unom ove godine je krenuo iz Letovanića. Spust Unom traje 3 dana. Riječnim putem plitkom, vijugavom i zahtjevnom Unom sa mjestimičnim sprudovima prođu oko 120 kilometara. ROSH-a imao je svoja 2 čamca u sastavu: Damir Atlija, Nikola Dunger, Anđelo Korzo i Igor Grgić.

Branitelji su se okupili u Letovaniću 04.08. gdje su obavili zadnje pripreme i dogovore sa logistikom, te krenuli do Petrinje. U Petrinji su ih dočekali petrinjski branitelji i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Nakon male stanke krenuli su do Siska. U Sisku su ih dočekali: Ivan Celjak – saborski zastupnik, Dalibor Bišćan – gradnačelnik Hrvatske Kostajnice, velečasni Mladen Vidak – povjerenik za Pastoral branitelja Sisačke biskupije, Dario Lisinski tajnik ROSH-a. Ivica Huzjak potpredsjednik ROSH-a, Željko Srpak – predsjednik udruge 57.Samostalnog bataljona Marijan Celjak i sisački branitelji.

Nakon Siska uputili su se do Sunje. Potom čamce i opremu prebacuju u kamion te odlaze do Baćina gdje čamce ponovno spuštaju u vodu, jer na jednom dijelu Una skreće na teritorij BIH. Od Baćina se vozi dalje do Hrvatske Kostajnice gdje se dolazi 06.08. na dan oslobađanja Hrvatske Kostajnice u Domovinskom ratu. Tokom cijelog puta sudionicima spusta u večernjim satima priređen je smještaj, a logistika uvijek nešto pripremi za okrijepu. Sudinici spusta od samih početaka su i HEP-ovci, branitelji ROSH-a iz Hrvatske Kostajnice, UHVIDR-a iz Hrvatske Kostajnice, Jasenovca,  Petrinje, Siska i Hrvatske Dubice.

U Hrvatskoj Kostajnici sudionicima je priređen doček, okupili su se mještani, branitelji, prijatelji, i gradonačelnik. Nakon male okrijepe branitelji u tišini i dostojanstveno dolaze do spomenika svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odaje se počast braniteljima koji više nisu sa nama, svima onima koji su položili svoj život na oltar domovine.

Sudionike i goste u kratkom obraćanju pozdravio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Za kraj ove uistinu pozitvne priče koja na jedinstven način okuplja i branitelje i mlade i brojne mještane kroz područja kojima prolazi prenoseći istinu o Domovinskom ratu sa naglaskom da je ovaj kraj dao ogromni doprinos i žrtvu u Domovinskom ratu, a to se nažalost zaboravlja.