25. obljetnica (VRO) “Oluja”

Ivan Celjak – obraćanje u Hrvatskom saboru
01/08/2020
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. obljetnica (VRO) “Oluja”
04/08/2020

25. obljetnica (VRO) “Oluja”

U povodu 25.obljetnice VRO "Oluja" Hrvatski filmski institut daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskm narodu američko-hrvatski dokumentarni film "Operacija Oluja".

U povodu 25.obljetnice VRO “Oluja” Hrvatski filmski institut daruje hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu američko-hrvatski dokumentarni film “Operacija Oluja”.

U dokumentarnom filmu “Operacija Oluja” osim same operacije “Oluja” opisane su i radnje i događanja koja su prethodila samoj operaciji. Osim  oslobađanja okupiranih područja Hrvatske i kraljevskog grada Knina naglašeno  da je VRO Oluja spriječen pad Bihaća u kojem se nalazilo 150 000 izbjeglica i mještana okružen srpskim vojnim snagama. Da je Bihać pao bila bi to druga Srebrenica, ali po žrtvama mnogo veća.  Osobno mi je drago da se u filmu osim spašavanja civila u BiH-i govori i o velikoj humanitarnoj ulozi Hrvatske koja je bila u ratu, imala brojne vlastite izbjeglice no usprkos tome udomila i 200 000 izbjeglica iz BiH-e.

U filmu sudjeluju i brojni sudionici aktualnih događanja, povjesničari i novinari: Dr. Miroslav Tuđman, Peter W.Galbraith, Dr. Sc. Ante Nazor, Dr. Slobodan Lang, Dr. Edward Slavko, Jakov Beinenfeld, Dr. Sc. Dinko Čutura, Miomir Žužul, General Atif Dudaković, Emdžad Galiješević ……

U vrijeme planiranja VRO “Oluje” general Ante Gotovina predsjedniku Franji Tuđmanu rekao je :”Moji vojnici ne mogu čekati. Oni vide Knin ispred sebe. Mi smo spremni napasti samo čekamo vaše odobrenje.

Američki general James Matis rekao je hrvatskom ministru obrane 2018. u Pentagonu: “Operacija Oluja je vojna operacija koju proučava američka vojska kako bi budući vojnici razumjeli da odlučno vođena i obučena vojska, s dobrim političkim vodstvom, može promijeniti povijest.

Nakon završetka VRO “Oluja” predsjednik Franjo Tuđman izjavio je:

Na današnji dan, možemo reći da je Hrvatska prestala nositi svoj povijesni križ. Ova pobjeda ne znači samo oslobođenje Domovine, već stvaranje temelja za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kroz stoljeća u budućnosti.

Film završava riječima:

Od danas pa u daleku budućnost, Hrvatski vojnici biti će upamćeni, kao skup izuzetnih pojedinaca uduženih i jedinstvenih kao braća.