Hodočašćaše u Međugorje – 2019.g.

Obljetnica formiranja prvih dragovoljačkih postrojbi grada Siska
14/06/2019
97. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
19/06/2019

Hodočašćaše u Međugorje – 2019.g.

ROSH UHB HEP-a 90.- 95. regionalni odbor za središnju Hrvatsku organizirao je hodočašćaše u Međugorje od 14.06. do 16.06.2019. Tijekom trodnevnog programa hodočasnici su posjetili Brdo ukazanja (Podbrdo) i brdo Križevac, te na povratku grad Imotski i njegove znamenitosti Modro i Crveno jezero.

U Imotskome je hodočasnike pozdravio dogradonačelnik Milan Zdilar kojem je uručen prigodan poklon. Tijekom posjeta Modrom jezeru i staroj povijesnoj tvrđavi Topana predstavnici udruge zapalili su svijeće kod spomenika svim palim hrvatskim žrtvama i palima u Domovinskom ratu.

Nakon nedjeljne mise u crkvi svetog Franje Imotski, hodočasnike je s poviješću kraja te župe i samostana upoznao fra Kristian Stipanović, a potom je slijedio obilazak muzeja u Franjevačkom samostanu Imotski. Muzej je osnovao fra Vjeko Vrčić (1914.-2014.), svećenik, povjesničar, pisac i umjetnik, a svjedoči povijest Imotskog i Imotske krajine od Ilira, preko Rimskog doba i okupacije Turaka do današnjih dana. Domaćinima je u znak zahvalnosti uručen prigodan poklon.

Autori slika i teksta su gđa. Marijeta Mayer i g. Vinko Sesar.