In memoriam – Marijan Celjak

17. spust hrvatskih branitelja Unom
08/08/2019
98. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
25/09/2019

In memoriam – Marijan Celjak

Dana 16.09.2019. obilježena je godišnjica pogibije brigadira HV-a Marijana Celjaka prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u krugu elektrane, kao i na mjestu pogibije kod vojarne „Šašina greda“ uz nazočnost obitelji Celjak i brojnih dužnosnika i izaslanika državne, županijske I gradske vlasti te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. 

Ove godine na mjestu pogibije postavljena je spomen ploča sa likom Marijana Celjaka, grb Republike Hrvatske, križ i oznaka 57.brigade. Uz spomen ploču postavljena je i info ploča na kojoj je dvojezičan opis (hrvatsko-engleski) događanja, kako bi se mladi naraštaji, a i slučajni prolaznici upoznali sa tijekom događanja i pogibje na prostoru bivše vojarne Šašina greda. U samu izradu spomen obilježja uključili su se i članovi ROSH-a, te je na info ploči u znak zahvalnosti postavljen i logo UHB HEP 90.-95.

Malo ljudi unutar HEP-e i Hrvatske zna za jednog od najvećih heroja domovinskog rata Marijana Celjaka, kao i događanja koja se vežu uz njegovo ime. Hrvatska elektroprivreda može biti itekako ponosna na svoje djelatnike i njihov doprinos u ratu. Marijan Celjak, brigadir HV, rođen je u Sisku 01.05 1957 poginuo 16.09 1991. godine. Sin Matije i Ruže rođ.Kolobarić. Osnovnu i srednju školu završio je u Sisku. Do domovinskog rata radio u odjelu smjene u Termoelektrani Sisak. Osnivač je prvih odreda i dragovoljačkih postrojbi Zbora narodne garde te jedan od osnivača i prvi dozapovjednik 57.samostalnog dobrovoljačkog bataljuna pričuvnog sastava Zbora narodne garde u Sisku. 
Po ustrojavanju satnije 57.samostalnog artiljerijskog mješovitog bataljuna na pravcima Pokuplje-Turopolje, Posavina-Sisak, Dubica-Cerovljani-Kostajnica, Petrinja, Glina, provodi postavljanje crte obrane Siska u Komarevu. Sudjelovao je u pregovorima, posebno vezano uz predaju vojarne Barutana, raketne baze Žažina i radarske baze Šašina Greda. Prilikom pregovora u vojarni Žažina nakratko je zarobljen, a pregovarajući oko predaje vojno-raketne baze Šašina Greda pogiba kao čelnik pregovaračkog tima Hrvatskih oružanih snaga. 
Posmrtno mu je dodijeljeno; Spomenica Domovinskog rata, čin Pričuvnog Brigadira, orden Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, redom kneza Domagoja s ogrlicom, redom Bana Jelačića, nagrada grada Siska za životno djelo-posthumno, poveljom zahvalnosti Sisačko-moslavačke županije.

>>>Više o Marjanu Celjaku………