ROSH

Dan neovisnosti Republike Hrvatske
08/10/2019
16. Međuogranski susreti podružnice Bjelovar
20/10/2019

ROSH

Regionalni odbor za središnju Hrvatsku ROSH oranizirao je zajedničko druženje PEČUH-VILANJE-OSIJEK-VUKOVAR, na kome je sudjelovalo 60-tak branitelja. Prema programu putovnja u organizaciji putničke agencije „Kraljica mira“ i stručno vodstvo gosp.Imre Dadiša inače nositelja titule Vinskog viteza, titule koja se dodjeluje vrsnim poznavateljima vina i tehnologije proizvodnje vina. Gosp. Imre upoznao nas je sa poznatim vinarskim mjestom Villanje. Usljedio je posjet Pečuhu točnije Trgu Istvana Szechenyija, Džamiji paše Gazi Kazina (danas crkvi), Katedrali sv. Bartalana s četiri tornja, Gradskoj vijećnici, Sveučilištu iz 1367. g., Toranju Barbakan, Mađarskom narodnom kazalištu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Hrvatskom društvu August Šenoa.

U Pečuhu je sljedilo iznenađenje, na glavnom trgu Pečuha (trg Széchenyi) dočekao nas je generalni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj gosp. Drago Horvat.

U svom obraćanju gosp. Horvat u prvom redu zahvalio se braniteljima na svemu što su učinili u Domovinskom ratu i stvaranju Republike Hrvatske, posebice na hodočašću i sjećanju na poginule i nestale branitelja, čuvajući njihovu žrtvu, položenu na oltar domovine od zaborava.

Gosp. Horvat nas je u ugodnom razgovoru pobliže upoznao sa samim Pečuhom, hrvatskom zajednicom u Mađarskoj, znamenitostima i bogatom kulturološkom i gospodarskom poviješću jednog od najstarijih gradova u Mađarskoj.

Predsjednik ROSH-a Vinko Sesar upoznao je generalnog konzula u kratkim crtama sa samom udrugom i djelovanjem UHB HEP-a 90.,-95. Potom je uslijedio ugodan razgovor branitelja i generalnog konzula. Na kraju druženja gosp. Horvat zahvalio se na posjeti, zaželjevši braniteljima sretan povratak svojim obiteljima.

Nezaobilazan je bio posjet Osijeku i legendarnom „fići“. Zanimljivo je kako se sudbina ponekad poigra jer upravo je „fićo“ proizveden u Srbiji postao jedim od simbola otpora JNA-i tada u službi velikosrpske politike.

U gradu heroju Vukovaru posjetili smo memorijalno groblje i poklonili se svim palim i nestalim braniteljima sjećajući se posebice 938 eshumiranih žrtava. Pred spomenikom u zajedničkoj molitvi zapaljenje su svijeće. Da podsjetim spomenik je rađen od patinirane bronce, visok četiri metra, a u sredini je “zračni” križ i vječni plamen. Na groblju su također izdvojena dva križa, jedan za najmlađu žrtvu Domovinskog rata, Ivana Kljajića koji je imao svega šest mjeseci, i za najstariju žrtvu Domovinskog rata, ženu koja je imala 82 godine.

Potom je usljedio posjet Muzeju Domovinskog rata u Vukovaru, ručak te povratak obiteljima.