Mali križ – velika žrtva

103. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
07/06/2021
Međuogranski sureti-Šibenik,Drniš,Miljevci
21/06/2021

Mali križ – velika žrtva

U spomen na 402 poginule djece u Domovinskom ratu služena je misa u crkvi Svetog Trojstva u Slavonskom Brodu, a potom su kod spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” položeni vijenci i zapaljene svijeće. Idejni autori spomen obilježje “Prekinuto djetinjstvo” su Petra Dolić i Petra Tončić Lipovščak. Riječ je o spomeniku koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, najstarijoj 18 godina.

Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece. U Domovinskom ratu poginulo je 402 djevojčice i dječaka, dok je na području Općine Slavonski Brod samo u jednoj godini 1992. čak je 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas 2020. godine, nitko nije odgovarao za ovaj zločin.
Nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod i grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško. Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata. 

Uz članove obitelji, odavanju počasti nazočili su predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Marko Duspara, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te drugih braniteljsko-stradalničkih udruga i drugi.