Ugašen vječni plamen nad spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku

Baćin
21/10/2019
Blagdan Svih Svetih u Vukovaru i Osijeku
04/11/2019

Ugašen vječni plamen nad spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku

U Parku dr.Franje Tuđmana u Sisku, vandali su ugasili vječni plamen na Spomeniku poginulim Hrvatskim braniteljima. Teško da u Sisku možete susresti nekoga tko nema nekog bližnjeg ili poznanika, prijatelja čije je ime uklesano u spomenik. Teško je povjerovati da su ponovno žrtve oni koji su svoj život položili na oltar domovine kako bi mi svi pa i počinitelji ovog zločina mogi uživati u slobodi i demokraciji. 

Da podsjetimo “Spomenik tuge, ponosa i slobode” kako su ga nazvali mediji prilikom otvaranja 8.listopada 1999.godine otvorili su tadašnji gradonačelnik Darko Pavlak i tada pukovnik Ante Gotovina. Spomenik na sebi ima uklesana 233 poginula hrvatska branitelja iz Domovinskog rata kronološki podjeljenji po godini stradavanja, visine 302, a širine 507 cm, težine 3 tone, rad akademskog kipara Peruška Bogdanića. Na spomeniku je prazan prostor za naknadno upisivanje imena hrvatskih branitelja koji se vode kao nestali.

Prilikom otvaranja spomenika stožerni general u mirovini Janko Bobetko naglasio je da spomenik na kojem su uklesana 233 poginula hrvatska branitelja upozoravaju da je Sisak dao jako velike žrtve u Domovinskom ratu. Podsjetio je da je na prvim crtama obrane Siska, u Sunji i Komarevu, zaustavljeno napredovanje velikosrpskog agresora prema Zagrebu i  da je kod Siska obranjena Hrvatska. Sisak su obranili hrabri i odlučni domoljubi koji su dali svoje živote za svoj dom, grad i domovinu, naglasio je Bobetko. Obiteljima ne možemo vratiti njihove pale sinove i unuke, ali im može biti utjeha da su upravo oni usmjerili povijest naše Hrvatske u pravom smjeru, prema stvaranju neovisne i slobodne hrvatske države. Mi koji smo ostali živi dužni smo čuvati trajni spomen na njih i njihove žrtve, očuvati njihovo dijelo: našu Hrvatsku.

Članovi podregije Sisak i ROSH-a oštro osuđuju ovaj čin, i u ovim teškim trenucima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaju počast našim rođacima, prijateljima, suborcima na devastiranom, ali svim braniteljima Siska svetom mjestu.