Obiljžavanje obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje-UHB HEP ROZH

SABORSKO – GRAD NA KAPELI , 12.11.2022.
22/11/2022
Dan Udruge Hrvatskih branitelja HEP – a
06/12/2022

Obiljžavanje obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje-UHB HEP ROZH

I ove godine je ROZH kao i svi Regionalni odbori te Središnjica Udruge organizirao sudjelovanje svojih članova na odavanju pieteta žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Okupljanje sudionika kao i inače organizirano je u prostorima Elektre Vukovar i Elektre Zadar uz jutarnju kavu i bogati domjenak  koje su domaćini pripremili za sve sudionike UHB HEP-a 1990-1995.

Koloni sjećanja u Vukovaru nazočilo je 30 sudionika ROZH od ukupno 300-tinjak kolega iz svih regija Lijepe naše.

Drugog dana boravka u Vukovaru organizirane su posjete: Vodotornju- simbolu otpora i hrabrosti branitelja Vukovara, Muzeju vučedolske kulture –iz vremena eneolitika, Spomen obilježju stardanja i Spomen domu Ovčara, Trpinjskoj cesti i mjestu stradanja legendarnog heroja Blage Zadre te Memorijalnom centar Domovinskog rata u Vukovaru.

Koloni sjećanja u Škabrnji nazočilo je 32 sudionika iz ROZH od ukupno 100-tinjak kolega iz Udruge pristiglih iz svih regija naše Domovine. Kod spomen obilježja na groblju u Škabrnji zapaljene su svijeće i održana minuta šutnje za sve stradale i nestale te u međuvremenu preminule Hrvatske branitelje.

U sklopu puta u povratku iz Zadra organizirana je posjeta spomen obilježju mjesta stradavanja heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića Gavrana koje se nalazi na južnoj strani Velebita nedaleko vrha Tulove grede, gdje je održana minuta šutnje i zapaljene svijeće.

Posjećena je i Crkva hrvatskih mučenika, jedno prekrasno velebno zdanje u Udbini.

Također je posjećeno spomen obilježje Pobjednik u čast stradalim i nestalim Hrvatskim braniteljima u VRA „Oluja“ koje se nalazi u Ljubovu nedaleko Gospića.

Tradicionalno dobra organizacija, zahvaljujući predsjedništvu ROZH te poglavito kolegama Mladenu Zuziću, Nevenu Cuculiću, Alenu Filipoviću (Ćiro) i Igoru Kalcu, doprinijela je ugodnom boravku i velikom broju sudionika gore navedenih događanja uz neizostavne srdačne i prijateljske razgovore i druženja braće po oružju i veterana Domovinskog rata.

Vidimo se i dogodine u Vukovaru i Škabrnji.