Bitka za “Trokut”

In memoriam A.Crnčević – Stjepko Čikato
09/10/2020
Svi sveti, spomen na umrle i poginule branitelje
30/10/2020

Bitka za “Trokut”

Iznimno teško vrijeme početaka Domovinskog rata 1991.godine, vrijeme kad su hrvatske snage uglavnom imale obrambene zadatke pokušavajući zadržati zacrtane položaje od tada daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Na većem dijelu bojišnica agresor je napredovao, na jednom dijelu stagnirao, no u zapadnoj Slavoniji došlo je do prekretnice, oslobađanja dijela teritorija. Od kraja listopada 1991. do 2.sijećnja 1992. kada je potpisano Sarajevsko primirje koje je stupilo na snagu 3.sijećnja u 18:00 sati hrvatske snage oslobodile velik prostor od Bilogore do rijeke Save.

Jedan od preduvjeta operaciji „Otkos 10“ kojom je oslobođen prostor od Bilogore do Pakraca, bila je operacija „Orkan 91“ kojom je oslobođen brdski dio tadašnje općine Novska. Prvi dan operacije 29.10.1991. u Domovinskom ratu zabilježen je kao jedan od težih i krvavijih sukoba između hrvatskih i srpskih snaga poznatiji kao „Trokut“.  Ime Trokut je naziv nekad poznatog motela na raskrižju nekoliko prometnica u Novljanskim brdima koji se i danas kao ruševina nalazi na cesti Novska-Lipik, a svojim strateškim položajem postao je centar bitke.

Hrvatske snage imale su tri smjera djelovanja, na pravac Lipovljani-Bair-Donji Čaglić, napadali su dijelovi 105. brigade Bjelovar, samoborske 8. brigade, 125. brigade Novska te dragovoljačke satnije, popularnih zagrebačkih „Štrasera“, glavni smjer prema selu Bairu te pomoćni smjer prema motelu Trokut. Selo Bair uspješno je oslobođeno, dok je kod Trokuta izbio krvavi obračun, jer se upravo kod motela utvrdila glavnina neprijateljskih snaga. U napredovanju po šumama, zatim višesatnoj bitki koja se odigrala pred samim objektom, pripadnici ZNG-a pretrpjeli su velike gubitke. 11 je boraca poginulo, više njih teško je ranjeno, a nakon što iz smjera Lovske nije pritekla planirana pomoć, naprotiv neprijatelj je dobio topničku podršku, napad je zaustavljen.

U vrlo nepovoljnim uvjetima, sami noseći ranjenike, hrvatski vojnici povukli su se u šume, zatim prema Novom Grabovcu. Velikom žrtvom plaćen je presmion plan. Na cijelom području oko sela Baira i Trokuta i dalje su tjednima vođene žestoke bitke, s obostrano velikim gubicima. Sam objekt, tada već u poluokruženju zbog uspješnog napredovanja 1. brigade-Tigrova i ostalih postrojbi, napokon su osvojili pripadnici 117. koprivničke brigade i 56. samostalnog bataljuna Kutina.

Istog datuma, na drugom kraju ratom zahvaćene Hrvatske, samo dan nakon što su počinili velik ratni zločin nad civilima u Škabrnji, postrojbe JNA i pobunjenih Srba nastavile su pohod prema susjednom Nadinu. Stanovnici tog mjesta već su ranije obranili nekoliko žestokih napada, uništivši oklopna vozila napadača, no ovaj put nisu imali izgleda. Nakon upada u Nadin, pobijeno je 14 civila, svi ostali su protjerani, a selo je opljačkano i spaljeno.