Dan Udruge Hrvatskih branitelja HEP – a

Obiljžavanje obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje-UHB HEP ROZH
25/11/2022
Čestitka predsjednika udruge
22/12/2022

Dan Udruge Hrvatskih branitelja HEP – a

Dan 01.12. Udruga Hrvatskih branitelja HEP – a obilježava kao svoj dan sjećajući se svojih poginulih i nestalih kolega kao i onih preminulih.  Tom prilikom u TJ Vukovar održana je proširena sjednica SO udruge na kojoj se rezimirala protekla godina i istaknule nove nakane u idućoj godini koje se reflektiraju kroz plan i program rada sa novim idejama koje će biti prilagođene članovima u kojima bi se svaki član morao pronaći u bar nekom djelu i samim tim zadržati zajedništvo.

Izaslanstvo Udruge na čelu sa predsjednikom Vinkom Sesarom zapalila je svijeće ispred Križa na ušću Vuke u Dunav spomenika braniteljima, kao i majci Hrvatske Kati Šoljić kod spomenika podignutog njoj u čast i njena četiri sina poginula u obrani Vukovara. Istaknuli bi posjet vodotornju u Vukovaru koji smatramo baštinom svih nas branitelja kao simbola otpora Hrvatskog naroda.

 Udruga je izrasla u respektabilnu cjelinu koja se unatoč svim nevoljama koje su zadesile njihove članove trudi biti na dobrobit članstva koje se nesebično ispomaže i u bolesti i potresima kao i ostalim prilikama ili ne prilikama.  Neminovno je da se toga dana sjetimo naših prijatelja koji su osnovali ovu udrugu.

01.prosinca 1995. godine prostorijama TE – TO u Zagrebu uz prisustvo 33 osnivača, osnovana je UHB HEP 90.-95. Na skupštini su obrazloženi razlozi osnivanja i ciljevi koje je iznio Stjepan Dumbović u ime Inicijativnog odbora – „Hrvatski branitelji nakon demobilizacije nailaze na niz problema i barijera vraćajući se mirnodopskim uvjetima života u civilnom društvu, a kako bi se uočeni nedostaci otklonili, posebice što se tiče djelatnika Hrvatske elektroprivrede, a koji su bili sudionici Domovinskog rata, razlozi su koji su doveli da bi ovaj Inicijativni odbor izašao s prijedlogom osnivanja „Udruge hrvatskih branitelja HEP – a 1990.– 1995.“ Udruga, odnosno tijela koja budu izabrana da je vode, zalagat će se za primjeren odnos prema svim hrvatskim braniteljima sudionicima Domovinskog rata, stavljajući težište rada prema demobiliziranim djelatnicima HEP – a kako bi se njihovi problemi otklonili unutar sustava Hrvatske elektroprivrede. Ciljevi Udruge su potaknuti rukovodne strukture u Hrvatskoj elektroprivredi na primjereniji odnos prema sudionicima Domovinskog rata iz HEP –a, a koji u dosadašnjem proteklom vremenu od demobilizacije do danas nije dostatan.“

 Za prvog predsjednika tada je bio izabran Marijo Cigrovski, za potpredsjednike Krešo Golubar i Franjo Hlavati, za članove Središnjeg odbora Siniša Kežman, Zlatko Klobučar, Zlatko Korenika, Željko Maurović i Bojan Varičak, te u Nadzorni odbor Kažimir Aras kao predsjednik, Vlado Kovač i Ivica Majer kao članovi.

Ovom izbornom skupštinom započela je djelatnost Udruge koje će u vrlo kratkom vremenu postati glavna udruga hrvatskih branitelja HEP– a, te će od početnih 33 osnivača, povećati svoj broj na preko 3000 članova. Takvom uspjehu u radu Udruge svakako je doprinijelo i pozivanje na zajedništvo, tekovine Domovinskog rata, solidarnost, jednakost. To su bile one vrijednosti koje su te radnike vodile u Domovinskom ratu prema formiranju samostalne Republike Hrvatske.

U poslijeratnom vremenu trebalo je njihove kapacitete ponovno ujediniti i usmjeriti prema rješavanju problema na koje su ti branitelji nailazili. Moto kojim su djelatnici HEP – a bili pozvani na uključivanje u rad Udruge bio je „Zajedno u ratu – zajedno u miru“. On je najbolje utjelovio odnos Udruge prema razvojačenim braniteljima.