Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti RH
28/05/2021
103. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
07/06/2021

Dan državnosti Republike Hrvatske

U petak, 28. svibnja 2021. godine sa početkom u 10 sati  obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske, Dan Oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske, kao i Dan branitelja grada Zagreba.

Ispred Udruge branitelja skup je pozdravio glavni tajnik Dario Lisinski koji je istaknuo ovaj niz vrlo važnih datuma u povijesti RH, te pozvao prisutne da ga obilježe minutom šutnje i sjećanjem na one koji su najviše dali za voljenu domovinu Hrvatsku.

Nazočne je pozdravio i predsjednik uprave HEP – a g. Frane Barbarić koji je sa suradnicima i članovima uprave HEP – a i HOPS – a prisustvovao skupu, istaknuvši dobru suradnju sa udrugom branitelja i činjenicu da su životi izgubljeni ratu zalog da nastojimo svakodnevno raditi na prosperitetu Hrvatske i HEP – a kao regionalnog energetskog lidera u ovom dijelu Europe.

Skupu se obratio i g. Vinko Sesar predsjednik udruge branitelja HEP – a istaknuvši našu obavezu da sjećanje na naše poginule i nestale, ne mine nego da bude obaveza i zalog da više činimo za domovinu Hrvatsku, a HEP učinimo što jačim. Zahvalio je članovima uprave i predsjedniku g. Frani Barbariću na potpori, te aktivnom praćenju rada udruge, a ta sinergija nadamo se da će nas pratiti i u godinama koje slijede.

Skup je završio polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika braniteljima u Vukovarskoj te prigodnom molitvom.

Dan oružanih snaga obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. 

  Tekst: Dario Lisinski