U spomen na operaciju ‘Peruća’

Čestitka predsjednika Mladena Zuzića i predsjedništva regije UHB HEP-a 1990-95 ROZH
22/12/2021
106. Sjednica Predsjedništva ROIH-a
09/02/2022

U spomen na operaciju ‘Peruća’

Prije 25 godina od 27. do 28. 01. 1993. godine izvedena je operacija „Peruća“. Ove godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  UHBHEP-a 1990.-1995. pridružila se odavanju počasti poginulom pripadniku hrvatske vojske Anti Buljanu uz brojna izaslanstva. U ime Udruge izaslanstvo je obišlo mjesta počivališta naših suboraca te položilo vijenac na spomen ploči koju smo postavili na Perući na 26. objetnicu akcije.

Operacija „Peruća“ nije planirana, a izvedena je tijekom operacije „Maslenica“.  Iako potpuno neplanirana operacije je izvedena u cilju otklanjanja prijetnje srpske vojske o rušenju brane i potapanju brojnih naselja u donjem toku rijeke Cetine što bi ugrozilo desetke tisuća ljudskih života.  Akciju su 27. siječnja 1993. isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruća. Izvidnici HV-a uočili su grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega se odmah izdala zapovijed o podizanju vojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za vojna djelovanja.

Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruća, otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz peručkog jezera u slučaju miniranja brane, te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja u širem području Sinja.

Prigodom akcije „Peruća“ poginuo je hrvatski vojnik Anto Buljan, dvojica branitelja su ranjena, dok je jedan zarobljen i odveden u kninski zatvor.