UHB HEP 90.-95. ROJH – Hodočašće u Krašić

Sportski susreti regije Zagreb
10/11/2017
Dan sjećanja na žrtve Škabrnje 2017
21/11/2017

UHB HEP 90.-95. ROJH – Hodočašće u Krašić

Članovi Udruge hrvatskih branitelja HEP-a 1990.-1995., Regionalnog odbora za južnu Hrvatsku su 19.11.2017. u povratku iz Vukovara posjetili Krašić, rodno mjesto Blaženog kardinala Alojzija Stepinca.
Blaženi kardinal Alojzije Stepinac zapravo je rođen u mjestu Brezarić pokraj Krašića, u župi Krašić 8. svibnja 1898, a već slijedećeg dana je kršten u u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću imenom Alojzije Viktor. 
Krašić je smješten između Jastrebarskog i Ozlja, 50 km jugozapadno od Zagreba i mjesto je koje je duboko utkano u povijest hrvatskog naroda u XX stoljeću kao mjesto u kojem je Blaženi Alojzije Stepinac živio, djelovao i umro.
U crkvi Presvetog Trojstva misno slavlje predvodio je župnik vlč. Ivan Vučak, inače porijeklom iz malog mjesta u Imotskoj krajini Ciste Velike. Crkva je sagrađena 1913. za vrijeme Pape Pia X i nastojanja župnika Stjepana Huzeka. 
Župnik Ivan Vučak je u kratkim crtama upoznao članove ROJH-a s poviješću Krašića, djelovanjem i radom blaženika, njegovim životom, posebno kako je živio i patio nakon završetka 2. svjetskog rata kada su ga komunističke vlasti optužile za suradnju s ustaškim vlastima. Najviše zanimanja branitelji su pokazali kada su posjetili župni dvor gdje je blaženik živio, bio interniran u kućnom pritvoru nakon služenja zatvora u Lepoglavi i gdje je umro 10. veljače 1960.
Papa Ivan Pavao II je kardinala Alojzija Stepinca proglasio blaženim u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. godine.
Branitelje je pozdravio i zahvalio im se na dolasku načelnik općine Krašić Josip Petkovic Fajnik te im se pridružio u obilasku župnog dvora i crkve.