17. spust hrvatskih branitelja Unom

Predstavnici ROZH odali počast stradalim kolegama na spomeniku na Ljubovu.
06/08/2019
In memoriam – Marijan Celjak
16/09/2019

17. spust hrvatskih branitelja Unom

17. spust hrvatskih branitelja Unom ove godine je krenuo iz Petrinje. Spust Unom traje 4 dana. Riječnim putem plitkom, vijugavom i zahtjevnom Unom sa mjestimičnim sprudovima prođu oko 120 kilometara.  Branitelji se okupljaju u Petrinji 03.08. gdje obavljaju zadnje pripreme i dogovore sa logistikom, te 04.08. kreću od Petrinje do Jasenovca. U Jasenovcu čamce i opremu prebacuju u kamion te odlaze do Baćina gdje čamce ponovno spuštaju u vodu, jer na jednim dijelom Una skreće na teritorij BIH. Od Baćina se vozi dalje do Hrvatske Kostajnice gdje se dolazi 06.08. na dan oslobađanja Hrvatske Kostajnice u Domovinskom ratu. Tokom cijelog puta sudionicima spusta u večernjim satima priređen je smještaj, a logistika uvijek nešto pripremi za okrijepu. Sudinici spusta od samih početaka su i HEP-ovci, branitelji ROSH-a iz Hrvatske Kostajnice, UHVIDR-a iz Hrvatske Kostajnice, Jasenovca, Petrinje, Siska i Hrvatske Dubice.

U UHVIDR-a priređen je doček mještana, branitelja, prijatelja, i gradonačelnika. Nakon male okrijepe branitelji u tišini i dostojanstveno dolaze do spomenika svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom odaje se počast braniteljima koji više nisu sa nama, svima onima koji su položili svoj život na oltar domovine.

Sudionike i goste u kratkom obraćanju pozdravio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i predsjednik UHVIDR-a  Hrvatske Kostajnice Miroslav Ivezić.

Za kraj ove uistinu pozitvne priče koja na jedinstven način okuplja i branitelje i mlade i brojne mještane kroz područja kojima prolazi prenoseći istinu o Domovinskom ratu sa naglaskom da je ovaj kraj dao ogromni doprinos i žrtvu u Domovinskom ratu, a to se nažalost zaboravlja.