Hodačašće Kraljici Mira u Međugorje

17. Sportski susreti ROIH-a Umag
07/06/2017
IZLET NA GOLI OTOK
18/06/2017

Hodačašće Kraljici Mira u Međugorje

Hodačašće Kraljici Mira u Međugorje branitelja i njihovih obitelji u organizaciji ROSH-a proteklo je u miru, molitvi i druženju uživajući u ljepotama Hercegovačkog kraja.  Dvadeseto po redu, sada već tradicionalno hodočašće bilo je od 9.-11. lipnja 2017.

Prvog dana hodočašće je započelo molitvom i pohodom na brdo Ukazanja i Križevac, a završilo svetom misom u crkvi sv.Jakova.

Drugi dan bio je predviđen za odlazak u Mostar i razgledavanje znamenitosti grada na Neretvi. Nakon razgledavanja Mostara branitelji su se uputili do „Hercegovačkih Plitvica“  na vodopad Kravice. Svojim tokom rijeka Trebižat stvara ove čudesne i prekrasne slapove. Visina samih slapova je približno 28 metara. Nema sumnje da su slapovi Kravice jedni od najljepših prirodnih ljepota u Hercegovini. U svako doba godine, zbog razine vodostaja rijeke Trebižat, slapovi nude različit doživljaj.

Trećeg dana poslije doručka u rano nedjeljno jutro put je vodio u park prirode Blidinje, podno najviše hercegovačke planine „Čvrsnice“ nadmorske visine 2226 m na sv. Misu u crkvi sv. Ilije. Misa je služena po nakani branitelja za sve poginule domoljube iz Domovinskog rata HV i HVO.

Poslije mise hodočasnici su posjetili grob Dive Grabovčeve na Kedžari u utrobi planine Vran te na grobu zapalili svijeće njoj na čast i čast svih domoljuba.

Za one koji ne znaju „Diva Grabovčeva“ je djevojka iz hrvatskog naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Zatim je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Pronašli su je na paši sa stadom ovaca. Ona je ponovno odbila i čvrsto je bila pri svojoj odluci i pobjegla u planine. Tahir-beg Kopčić je tada ponovno došao, našao je, napao i ubio nožem. Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora. Označen je njezin grob. Od toga vremena do danas brojni hodočasnici dolaze na njezin grob i iskazuju počast. Postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Svake se godine na prvu nedjelju u srpnju slavi spomendan njezinog mučeništva, kada se služi sv. Misa i prisustvuje više tisuća hodočasnika.

Nakon ručka u popodnevnim satima puni dojmova i zadovoljni viđenim hodočasnici pod vodstvom V.Sesara krenuli su put Hrvatske i njenog glavnog grada.