Operacija Zima ’94

Dan Udruge
01/12/2020
Pomoć vlasnicima stambenih objekata oštećenih u potresu
07/01/2021

Operacija Zima ’94

U razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području planine Dinare i Livanjskog polja odvijala se Operacija Zima '94 kojom je oslobođeno 200 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Sama Operacija Zima '94 odgovor je na .....

U razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području planine Dinare i Livanjskog polja odvijala se Operacija Zima ’94 kojom je oslobođeno 200 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Sama Operacija Zima ’94 odgovor je na iznimno snažnu srpsku ofenzivu prema Bihaću i bilo je samo pitanje sata kada će Bihać pasti.

U slučaju pada Bihaća u ruke bosanskih Srba, Hrvatska bi se našla izravno ili neizravno u potpuno izgubljenoj vojničkoj poziciji, a pregovori na razini Kontaktne skupine jednostavno više ne bi imali nikakva smisla. Nestajanjem Bihaćke enklave tzv. Republika Srpska Krajina i Republika Srpska bile bi čvrsto povezane, otvorila bi se jaka prometna komunikacija Beograd-Banja Luka-Knin, stvorio bi se ogroman kompaktan srpski prostor koji bi dopuštao Srbima veliku operativnu dubinu, vjerojatnost njihovog ujedinjenja bi bila vrlo velika. Padom Bihaća Hrvatska bi nakon toga iznimno teško uspostavila ozbiljnu vojnu, ali i političku ravnotežu i bila bi jednostavno prisiljena prihvatiti gotovo sve uvjete Martića, Karadžića i Mladića. To bi bila konačna i definitivna pobjeda Srba. Osim toga, pad Bihaća vjerojatan bi donio novi težak zločin srpskih snaga i humanitarnu krizu nesagledivih razmjera, znatno veću od one koja se nepunu godinu kasnije dogodila u Srebrenici.

Cilj operacije bio je posredno oslabiti pritisak bosanskih srba na zaštićeno područje Bihaća, potisnuti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, te sa Golije i Staretine. Zatim, posredno, utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i otkloniti mogućnost da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim udarima ugroziti Sinj. Također, povećati sigurnost Livna.

Pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine u operaciji Zima ’94 sudjelovale su sljedeće postrojbe: 4. Gardijska brigada HV – Pauci, 7. Gardijska brigada HV – Pume, 5. Gardijska brigada HV “Sokolovi” 40. inženjerijska bojna HV, Oklopna bojna 113. Šibenske brigade HV ‘Cobra’, 126. domobranska pukovnija, 80. domobranska pukovnija HV, 6. domobranska pukovnija HV, 114. brigada HV, 9. bojna HOS-a, Prvi hrvatski gardijski zdrug, general Miljenko Filipović, 22. diverzantski odred HVO-a, Postrojba posebne namjene Gavran 2 HVO-a, Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, 14. topnički divizijun (Šibenik).

Operacija Zima ’94 prema riječima pokojnog Andrije Matijaša – Pauka bila je jedna od najzahtjevnijih i najtežih vojnih operacija Domovinskog rata. Tenkovi na 1780 metara nadmorske visine, 80 cm snijega, hladnoća od -20 stupnjeva, minska polja, dobro ukopan neprijatelj i na kraju živi štit sačinjen od civila Hrvata i Bošnjaka iz Banja Luke.

Ratni snimatelj Petar Malbaša u tijeku Operacije Zima ’94 snimio je jedan od najpotresnijih događaja Domovinskog rata snimajući i plačući, gledajući oca koji oplakuje svog mrtvog 23 godišnjeg sina smrznutog u dubokom  snijegu:

„Teško je opisati ratni kaos. A onda taj trenutak… Ja ću ga pamtiti cijeli život. Jedan stariji gospodin među ubijenim civilima nije mogao naći sina i nadao se da je živ. Sutradan smo otišli na vrh Dinare, na to mjesto, i on je našao svoje dijete. Ubijen i smrznut, njegov 23-godišnji Marko ležao je u snijegu. A njegov otac… nije mogao prestati plakati, naricati i proklinjati četnike. Bacio se u snijeg, grlio ga i mrsio njegovu posve smrznutu kosu. Kroz jecaje je govorio: “Marko, sine moj, moje dijete… Ćaća je uvijek govorio da će ti biti iza leđa, ćaća je uvijek govorio da se ne bojiš!“

Više o navedenom možete pogledati u odličnom dokumentarcu Operacija Zima 94 redatelja i scenarista Davora Šarića. Stručni suradnik na filmu bio je Davor Marijan. Podrška pri realizaciji: Julija Budimir Bekan, Krešimir Maretić, Robert Puja. Snimljen je u koprodukciji Prvi Red Fotelja i HRT. Snimanje je financirano sredstvima Ministarstva branitelja.

Izvori:

hr.wikipedia.org/wiki/

Operacija Zima Dokumentarac Operacija Zima 94 redatelja i scenarista Davora Šarića

www.braniteljski-portal.com/videoakcija-hrvatskih-snaga-zima-94-najpotresnija-scena-domovinskog-rata-nastala-je-uoci-bozica-1994