Otkriveno spomen obilježje braniteljima sa područja Poreštine

Mi ne damo da nam Oluja padne u zaborav
12/08/2018
13. sjednica Predsjedništva ROJH-a
05/09/2018

Otkriveno spomen obilježje braniteljima sa područja Poreštine

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza 2018. u Novoj Vasi na križanju prema Dekovićima otkriveno je spomen obilježje braniteljima Poreštine. Postavljanje spomenika organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Poreč uz podršku Grada Poreča-Parenzo. Predsjednik porečkog ogranka Udruge Miro Sošić podsjetio je pritom na ratni put koji su branitelji Poreštine prošli.

Najzahtjevnija mobilizacija bila je 4. kolovoza 1995. godine kada je uslijedila vojnoredarstvena operacija Oluja. Istog dana bojna je prebačena u vojarnu Sušak u Rijeci. Noću 5. kolovoza odlaze u Liku da bi 7. kolovoza u 12 sati izbili na crtu Zračna luka Udbina – mjesto Udbina, čime je izvršen prvi dio borbene zadaće, te 10. kolovoza krenuli put Donjeg Lapca i zaposjeli crtu obrane na državnoj granici uz rijeku Unu. Dana 12. kolovoza prilikom zaposjedanja položaja dio postrojbe je upao u zasjednu vatru gdje su dva pripadnika bojne ranjena, a život izgubio Stipan Liović. Svakodnevno odgovaraju na pješačku, minobacačku i tenkovsku vatru. Vraćaju se 27. kolovoza s neviđenim dočekom u Poreču kada je i cijela bojna demobilizirana.

– Ovim spomen-obilježjem trajno ostavljamo trag sjećanja na događaje koji su promijenili povijest našeg kraja, Istre i cijele naše Republike. Ova istarska grota trajan je spomen na povijesne dane Domovinskog rata 1991.-1995. godine kada je 1.680 branitelja Poreštine kretalo preko Učke u Liku te časno i odgovorno dalo svoj doprinos u obrani domovine. Skulptura simbolizira: donji blok mirnu Istru, mirno more, miran suživot, a gornji dio planine Like i Pounja, nemirni kraj pun sukoba, strepnji, rata, tamo gdje se je branio teritorijalni integritet republike Hrvatske, rekao je Sošić i izrazio nadanje kako će ovaj spomenik biti podsjetnik i zalog za mirniju budućnost.

Potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i predsjednik istarske podružnice Marijan Mužinić naglasio je kako su u Oluji po prvi put sudjelovale istarske brigade u punom sastavu, posebice 119. i 154.

– Sveukupno je deset tisuća ljudi iz Istre sudjelovalo u vojnoredarstvenoj akciji Oluja, što je veliki broj i njima se danas posebno zahvaljujemo. Danas nas ova istarska grota podsjeća na 196 pripadnika hrvatske vojske, stradalih u akciji Oluja, ali i na preko 14 tisuća stradalih u Domovinskom ratu, između ostalih 28 pripadnika iz Istarske rekao je Mužinić.

Predstojnik ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević zahvalio je svima koji su zaslužni za ostvarenje generacijskog sna o demokratskoj Hrvatskoj te je izrazio nadanje da će se spomen na 5. kolovoza i u budućnosti jednako časno i ponosno obilježavati.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je kako je uloga branitelja Poreštine u kruni hrvatske pobjede bila izrazito važna.

– Ali možda najvažnije od svega je to da ste svi vi otišli i vratili se s ratnog puta bez jedne ijedne mrlje. To je nešto na što smo neizmjerno ponosni, slika koja opisuje naš duh i razmišljanje. Neka ovaj spomenik predstavlja sve ono što ste i vi predstavljali – zajedništvo, čast i uzajamno poštovanje i neka ovaj spomenik i generacije koje će ga obilaziti, s ovog mjesta gledaju u jednu prosperitetnu, mirnu i sigurnu budućnost u kojoj se vaša uloga i značaj nikada neće zaboraviti, zaključio je gradonačelnik koji je potom, zajedno sa zapovjednikom 154. brigade Dragom Dikom, te zapovjednicima 3. bataljuna iste brigade Mirkom Buićem i Miloradom Knezocijem otkrio spomenik, djelo akademskog kipara Petra Dolića, izrađenog u kamenolomu Kamen Pazina.

Svečanost su svojim nastupima uveličale Limena glazba Zajednice Talijana iz Vižinade te ženska vokalna skupina Parentine, a zajedničko druženje nastavljeno je u društvenom domu u Novoj Vasi.

 

Članak preuzet sa portala grada Poreča.