Posjet Golom otoku i otoku Sveti Grgur

Međuogranski sportski susreti „Elektrodalmacija 1“
15/07/2020
Ivan Celjak – obraćanje u Hrvatskom saboru
01/08/2020

Posjet Golom otoku i otoku Sveti Grgur

Posjet Golom otoku i otoku Sveti Grgur u organizaciji Ogranka HE SENJ I SKLOPE
Posjet turističkim brodom organiziran je 18.07.2020.godine. Glede aktualnih epidemioloških mjera korišten je turistički brod koji prevozi 80 do 100 putnika a sudionika ovog izleta nas je bilo 25, tako da su u potpunosti ispoštovane sve mjere. Nakon isplovljavanja iz luke u Svetom Jurju i ugodne plovidbe do Golog otoka na istom je organizirana šetnja i razgledavanje uz stručno vodstvo turističke voditeljice. Otok je još od vremena Austrougarske vlasti najpoznatiji kao zatvor. Ponajprije su na njemu držali zarobljene Bugarske vojnike a nakon previranja iz 1948 (Titov ne Staljinu) postaje kazneno popravni dom ( kazamat za političke zatvorenike) 1948 godine. U takvom ustroju djeluje do 1956 godine. Nakon toga postaje stroga kaznionica za teška kaznena djela (ubojstva, krađe,gospodarski kriminal ali i političke osuđenike).Sa radom u toj funkciji okončano je 1988 godine. Nažalost, potom je čitav kompleks zgrada na otoku strahovito devastiran i izložen propadanju na zubu vremena iako bi se turistički i povijesno mogao vrlo unosno iskoristiti za edukativno-turističke svrhe i zapošljavanja okolnog stanovništva. Osim kino dvorane (sa ponešto izložbenih eksponata) i kratkog suhoparnog filmića u funkciji nažalost nije gotovo ništa drugo. Arhivska građa djelomično se nalazi u Zagrebu a djelomično u Beogradu te se na žalost na konto toga licitira i stvarnim žrtvama preminulih u kazamatu, a ista je situacija i sa Svetim Grgurom.
Nakon razgledavanja otoka nastavljena je plovidba do otoka Sveti Grgur. Ovaj otok je također od 1948 g. do 1956 bio u istoj namjeni ali za žene, te je do 1988 godine bio u funkciji strogog kazneno-popravnog doma za žene. Ista sudbina je potom zadesila i sve što se našlo na otoku kao i na Golom.
Uz odlično druženje i tradicionalno izuzetno gostoljubive domaćine izlet je okončan povratkom u luku u Sveti Juraj gdje je druženje nastavljeno uz večeru. Goste iz Ogranka UHB HEP-a Elektroistre potom su ugostili kolege u HE Senj i proveli ih u razgledavanje podzemnih postrojenja elektrane.