Dani sjećanja na žrtvu grada Vukovara 18.11.2021. godine

Svečano obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
23/11/2021
Članovi ROZH sudjelovali na obilježavanju stradanja Škabrnje
29/11/2021

Dani sjećanja na žrtvu grada Vukovara 18.11.2021. godine

Unatoč četvrtom valu pandemije Corona virusa Udruga hrvatskih branitelja Hrvatske elektroprivrede (UHB HEP-a)  organizirala je posjet gradu heroju Vukovaru na tridesetu godišnjicu stradanja i dana sjećanja 18.11.2021. godine.
Odluci o posjeti i obilježavanju dana Vukovara prethodilo je niz sastanaka u ROIH-u, Središnjem odboru Udruge, s upravom HEP-a, direktorom DP Vinkovci sve u svrhu prevencije i smanjenja rizika od prodora virusa na najmanju mjeru.
Pridržavajući se svih mjera Nacionalnog stožera i obvezom provjere Covid potvrda na odavanje sjećanja na poginule i nestale branitelje i civile Vukovara odazvalo se dvjestotinjak branitelja UHB HEP-a i 50-tak članova rodbine poginulih branitelja i ostalih gostiju.
Odaziv ovolikog broja branitelja unatoč svim dobropoznatim problemima samo je dokaz da žrtve Vukovara nikada neće biti zaboravljene unatoč ružnim objedama i omalovažavanja Domovinskog rata.
U krugi pogona Elektre Vukovar komemorativni skup počeo je intorniranjem himne „Lijepa naša“ koju je nadahnuto izvela klapa „Elektrodalmacije“ iz Splita u kojoj, da napomenemo, pjeva i član naše Udruge Tiho Lasić.
Nakon toga se prisutnima obratio glasnogovornik Udruge gosp. Stipe Sučić i između ostalog zahvalio članovima na dolasku od kojih su neki prevalili impozantan broj kilometara.
Minutom šutnje odana je počast svim poginulim braniteljima i civilima Vukovara s posebnim sjećanjem na naše kolege iz Pogona Vukovar koji su poginuli braneći svoj grad.
S ponosom i obvezom da ih nikada ne zaboravimo prisjetimo se još jednom njihovih imena: Petar Furunđija, Borislav Garvanović, Mihael Janjić, Ante Milorad, Tomislav Prpić, Zdenko Tica i  Zvonimir Velner. Neka im je vječna slava i hvala !
Potom se prisutnima obratio predsjednik ROIH-u gosp. Ivan Širić. Uputio je zahvalu svim prisutnima koji su uveličali ovaj događaj a posebno obiteljima poginulih branitelja s obvezom na čuvanje sjećanja na te hrabre hrvatske vitezove.
Skupu su se još obratili direktor DP Vinkovci gosp. Vladimir Čavlović, Član uprave HEP-a gosp. Šambić, Član uprave HOPS-a gosp. Liović te na kraju i predsjednik Udruge Vinko Sesar.
Svi oni su naglasili žrtvu Vukovara, potrebu da se ta žrtva nikada ne zaboravi, ali isto tako bitno naglasili da je budućnost Vukovara u rukama Vukovaraca te da svi mi imamo obavezu i dužnost pomoći da se Vukovar razvija i brže i ljepše i da to bude naš stvarni doprinos mirnom i kvalitetnom razvoju grada.
Nakon obraćanja skupu predstavništva Udruge, uprave HEP-a i HOPS-a te predstavništvo sindikata HES-a i NSR HEP-a na spomen-obilježje u upravnoj zgradi terenske jedinice položeni su  vijenci i zapaljene svijeće.
Komemoraciju su još sa svoje tri pjesme uveličali članovi klape “Elektrodalmacija” i time je  okupljanje u krugu vukovarske Elektre završeno. Potom su se svi uputili prema Vukovarskoj bolnici odakle je krenula  svečana povorka do spomen groblja.
Predvođeni  zastavom Udruge , dobrom voljom da ustrajemo u duhu pobjednika, uputili smo se do groblja , gdje smo položili vijence i svijeće.
U sumrak smo krenuli pješice do svojih autobusa u mislima na protekli dan i sjećanje na sve poginule koji su dali živote braneći svoj  grad.

Autor teksta i fotografija: Dario Lisinski

 

Siniša Glavašević  ” Priče o Vukovaru”

PRIČA O GRADU

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.