Baćin

16. Međuogranski susreti podružnice Bjelovar
20/10/2019
Ugašen vječni plamen nad spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku
29/10/2019

Baćin

21.10.1991. u malom mirnom mjestu Baćin, koje pripada općini Hrvatska Dubica dogodio se  stravičan zločin nad hrvatima sela Baćin i Cerovljani.  Malo je poznata činjenica da se radi o drugoj najvećoj masovnoj grobnici nastaloj za vrijeme Domovinskog rata poslije Ovčare. Ubijanje starijih osoba civila bilo je pokazivanje moći, iživljavanje na ljudima koji ili zbog svoje životne dobi nisu napustili svoja ognjišta ili jednostavno nisu htjeli ni mogli napustiti sve što su stjecali cijelog života. Podatak da je preko 70 žrtava bilo starije od 60 godina, a od ukupnog  broja  žrtava 44 su bile žene, govori dovoljno.  21.10.1991. ubijeno je najmanje 56 osoba, no vjeruje se da broj stradalih 112 jer su mnogi prema riječima očevidaca bačeni u rijeku Unu.

20.listopada mještani Baćina pozvani su da dođu u Vatrogasni dom u Hrvatskoj Dubici s objašnjenjem da će neki biti razmijenjeni. Mještani Cerovljana pozvani su u Vatrogasni dom u svom selu. Tijekom noći, uz pomoć prijateljskih veza s nekim od čuvara ili na intervenciju rodbine među mještanima srpske nacionalnosti, 14 ljudi je pušteno, a najmanje 56 preostalih civila odvedeno je na Skelište u Baćinu. Rečeno im je da ih vode na razmjenu u Glinu, a umjesto toga izveli su ih iz autobusa u Baćinu poredali ih uz rijeku Unu i na brutalan i hladnokrvan način ubili su ih rafalima iz automatskog oružja pripadnici jedinice za posebne namjene milicije SAO Krajine ‘Kaline’ iz Komogovine.

Tužna je činjenica da ni nakon 28.godina mnogi u domovini nisu čuli za drugu najveću masovnu grobnicu nastaloj za vrijeme Domovinskog rata – BAĆIN.