Hodočašće Kraljici Mira u Međugorje

17. sportski susreti ROSH-a podružnice Bjelovar
02/11/2021
Spomen na branitelje HEP-a
03/11/2021

Hodočašće Kraljici Mira u Međugorje

Po programu rad Regionalnog odbora za središnju Hrvatsku najavljeno je hodočašće Kraljici Mira u Međugorje .

Po planu aktivnosti ovo hodočašće je svake godine, a u proteklim godinama ROSH je nakupio 23 hodočašća sa istom nakanom i željom da nam Kraljica mira podari svoj mir i blagoslov za nastavak života naše Udruge, ali i svakog pojedinca u toj udruzi bilo da su osobno sudjelovali u hodočašću ili samo u duhu zajedništva Udruge.

Plan hodočašća je organiziran u periodu od 22. do 24.10.2021. godine. Na ovo hodočašće odazvalo se 40 –tak članova Udruge zajedno sa članovima njihovih obitelji.

Put je započeo autobusom u organizaciji putničke agencije „Kraljica mira“ u petak u noćnim satima iz Zagreba do Međugorja s povremenim odmorima. Po dolasku smo se odmorili i ručali, te nakon toga u popodnevnim satima otišli na brdo Ukazanja, gdje smo putem mladih Vidioca iz 1981. god. došli na mjesto ukazanja Majke Božje. Ovaj put je popraćen molitvom  svete krunice i u razmišljanju svakog pojedinca o odnosu sebe i svoje vjere u Boga i moralna načela Kršćanstva . Povratak  u Međugorje je uslijedio nakon zajedničke molitve pred kipom Kraljice Mira nakon čega smo se priključili svečanoj misi  za sve hodočasnike u crkvi Svetog Jakova.

Drugi dan je bila nakana posjetiti brdo Križevac, ali zbog kiše u jutarnjim satima nismo se mogili penjati po vrletima planine, nego je organiziran posjet dvjema ustanovama čiji je suorganizator Župa Međugorje.

Prva je bila Zajednica Cenacolo – Bratovština Polje Života, talijanska zajednica koja ima svoju ispostavu u Međugorju još od 1991. godine. U njoj trenutno živi i radi 40–ak mladića koji rade i mole se Blaženoj Djevici Mariji da kroz rad i molitvu iznađu svoj novi put u život. Mladići su iz cijele Europe došli sa raznim ovisnostima (droga, neuredan život, kocka, otuđenje od obitelji itd.) te nastoje u duhu molitve i timskom radu na sebi i radu za dobro svih iznaći kvalitetan put u normalan život zasnovan na vjeri u Boga i obitelj.

Drugu ustanovu koju smo posjetili je „Majčino selo“ u Međugorju .Osnivač ove ustanove je fra Slavko Barbarić poznati međugorski svećenik koji je na početku Domovinskog  rata živio i radio u Međugorju, kad je na području Bosne i Hercegovine bilo puno izbjeglica i nezbrinute djece. Svojim darom da prepozna patnje ljudi organizirao je okupljanje izbjeglica iz ratnih zbivanja, iz čega je i izraslo Majčino selo. Ova ustanova nije običan dom za nezbrinutu djecu nego su djeca udomljena u male obiteljske kuće, gdje se djeca prepoznaju kao članovi jedne obitelji i tu rastu i razvijaju se u kontaktu sa svojom širom okolicom slično pravoj obitelji.

Ove posjete su nam približile Međugorje u još ljepšem izdanju, tako da su naša srca odjednom postala puno veća. Poslije podne smo izmolili križni put na brdu Križevac, nakon čega smo otišli na večernju misu i na počinak.

U nedjelju, treći dan, išli smo rano u jutro na novo odredište na Buško Jezero u obilazak postrojenja Crpne stanice Buško Blato. Tu nas je dočekao direktor g. Ivica Kuliš, koji nam je pojasnio i pokazao rad ove crpne stanice koja služi kao akumulacija HE Orlovac.

Nakon tog smo sudjelovali u svetoj misi u mjestu Prisoje kod Buškog Jezera. Misa je služena na nakanu UHB HEP- a za sve poginule i stradale branitelje od vremena Turaka pa sve do dana Domovinskog rata, gdje se jedinstvo hrvatskog naroda na ovom području snažno osjetilo pokazujući svoju odanost Hrvatskom narodu i želju za skidanjem svih okova tuđinske vlasti.

U popodnevnim satima napustili smo to toplo i pitomo mjesto obasjano jesenjim suncem, s puno topline i ljubavi nakupljene kroz ova tri dana, gdje su zajedništvo i molitva našli plodno tlo da oplemene sve nas zajedno i svakog pojedinca ponaosob. U kasnim večernjim satima vratili smo se natrag svojim kućama i ostatku svoje obitelji.

 

Autor teksta :       Stipe Sučić

Autor fotografije :  Mario Stančin