Spomen na branitelje HEP-a

Hodočašće Kraljici Mira u Međugorje
02/11/2021
04. sjednica Središnjeg odbora UHB HEP-a 1990-1995.
06/11/2021

Spomen na branitelje HEP-a

Povodom dana Svih Svetih kada se tugom sjetimo naših najmilijih i onih kojima ne znamo ni grob ni ime ali se uzdamo da su u milosti Božjoj,  izaslanstvo branitelja UHB HEP – a 90. – 95. na čelu sa predsjednikom udruge g. Sesarom položili su cvijeće i svijeće ispred spomenika branitelja HEP – a u Vukovarskoj ulici.

Još od 4.stoljeća blagdan Svih Svetih slavio se u Antiohiji u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom »Samhain« koji je označavao Novu godinu. To je datum godišnjice posvete jedne od kapele u bazilici Sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.

Svi sveti, Sesvete, Sisvete ili Svisveti svetkovina u kojoj slavimo sve kanonizirane svece prisjećajući se naših predaka, naših očeva i majki, ali i naših poginulih i umrlih branitelja.

Kroz dugu povijest i Hrvatska je imala svoje mučenike, nažalost i u novijoj povijesti.  Na ovaj blagdan u tišini i molitvi prisjetimo se i zapalimo svijeću u spomen i sjećanje na naše poginule i umrle prijatelje.

Povjerenstvo za informiranje